Taliani sa ani pri najlepšej káve nezdržia v kaviarni dlhšie ako tri minúty. Najčastejšie zostanú len tak stáť pri bare s lakťom opretým o pult. Tak je to o polovicu lacnejšie, ako keď si ju necháte doniesť k stolíku.
A čo vlastne robí taliansku kávu talianskou kávou? Treba vraj zmiešať 90 percent arabiky a desať percent robusty. Záleží aj na tom, ako je pomletá, na akom kávovare a kto ju pripravuje.
Neapolská voda má výbornú chuť, preto tam vraj majú dobrú aj pizzu či mozzarellu. Ak chceme mať kávu skutočne dobrú a nie sme práve v Neapoli, treba vodu prefiltrovať. Ak je v nej veľa minerálov, káva je kyslá.
"Ak je hmlisto či zima, dobrú kávu nenavaríte," tvrdí spolumajiteľ kaviarne Casa Dy v Bratislave Lorenzo DiCicco.
Najlepšia káva je podľa Lorenza tam, kde sa jej urobí tisíc denne - paradoxne teda napríklad v motorestoch pri diaľnicach. On sám prvé dve či tri várky kávy z kávovaru ráno vyleje - kávovar totiž ešte nemal tú správnu teplotu.
A predovšetkým povestné štvrtinkové "ristretto" musí byť s hustou penou.
"Kapučíno, prosím, ale bez škorice!" Lekcia Daniely Laudani z Talianskeho inštitútu v Bratislave sa začína prakticky. Taliani totiž škoricu v kapučíne považujú priam za barbarstvo. Podobne ako kombináciu vína a kávy či tureckú kávu ako takú. Aj na Slovensku sa podľa Daniely dajú piť dobré kávy, priznáva sa však, že najviac jej predsa len chutia tie v našich talianskych reštauráciách.
Taliani málokedy pridávajú do kávy šľahačku či smotanu, ak, tak čisté mlieko. Kávu si väčšina Talianov aj prisladí. "My Taliani máme radi sladké", pripúšťa sa Lorenzo. Do kávy určite nie je zlé doliať si grapu. Možno si ju ku káve vypýtať aj samostatne, ak si ňou chceme nakoniec "vymyť" kávovú šálku ešte plnú sladkej peny.
S príchodom zrýchleného životného štýlu sa už aj v Taliansku objavuje neskafé, stále sa to však vníma ako niečo americké.
Talian bežne vypije za deň šesť ba i pätnásť káv.
Do domácností ju kupujú na kilá, ani veľké balenie však nestihne zatuchnúť, kým sa spotrebuje. Po otvorení ju v niektorých domácnostiach dávajú do chladničky, aby nevyvetrala. Najistejšie je kúpiť si ju v špeciálnych obchodíkoch, kde vám ju priamo pred vami pomelú.
S kávou sa v talianskej do-mácnosti život začína - najčastejšie je to kapučíno, ale ani espresso vyrobené v domácom kávovare zďaleka nie je výnimkou. K tomu keksíky, chlieb s maslom a džemom, croissant... Potom príde prvá káva s kolegami v práci, dopoludnia sa možno stihne ešte jedna, ďalšia určite po obede, možno ešte jedna popoludní...
"A nemáte potom všetci vysoký tlak?" pýtam sa Daniely. "No, máme!" odpovedá s radostným, širokým úsmevom. Ovocné čaje sa však v Taliansku nateraz nepresadili.
ZUZANA ULIČIANSKA