Marta Chabadová |
Hoci pchu-er sa považuje za jeden z najhodnotnejších čajov a v tradičnej čínskej medicíne sa používa vyše 1700 rokov, v Európe bol donedávna neznámy. Až keď tu koncom deväťdesiatych rokoch vyšla kniha medzinárodne uznávaného čínskeho lekára, odborníka na rakovinu doktora Li Jung-kchanga Liečenie čínskymi čajmi, stal sa pchu-er hitom aj na starom kontinente. Na čo všetko pchu-er zaberá? Pomôže trvale znížiť hmotnosť, má vplyv na obsah tuku v krvi, zabraňuje množeniu baktérií, preto je dobrou prevenciou proti rôznym infekčných chorobám. Povzbudzuje trávenie a metabolizmus, zlepšuje imunitu, zaháňa zlú náladu. Prospieva pokožke, očiam, zmierni bolesti hlavy, pomôže pri nevoľnosti aj pri nespavosti. Hoci je to čierny, respektíve červený čaj, dá sa piť aj pred spaním. A nemá žiadne vedľajšie účinky.
Pre svoje jedinečné vlastnosti je pchu-er označovaný za "portské" medzi čajmi. Aj preto, že naozaj dozrieva ako dobré víno, pri správnom skladovaní má prakticky neobmedzenú trvanlivosť. Naopak, jeho vlastnosti sa rokmi dokonca zlepšujú, takže v zahraničí si fajnšmekri môžu kúpiť aj vyše tridsaťročný čaj.
Najkvalitnejším je však cisársky pchu-er, nazývaný aj dvorný čaj. Kedysi ho mohli piť výhradne čínski panovníci, poddaným za ochutnanie hrozila smrť. Tento ručne zberaný a spracovávaný čaj je elite vyhradený dodnes. Vyrába sa ho totiž len jedna jediná tona do roka a adekvátna je aj cena. Jedno malé balenie stojí v Číne toľko, čo tri priemerné platy.
Svojich priaznivcov si pchu-er našiel aj na Slovensku. Ponúkajú ho už prakticky všetky čajové obchodíky a čajovne. Keďže má špecifickú chuť, ktorá najmä spočiatku môže trochu prekážať, predáva sa s rôznymi príchuťami - s bergamotom, tropickým ovocím, s vôňou škorice a klinčeka ako vianočný čaj...
S pchu-erom má veľmi dobré skúsenosti aj výtvarníčka Marta Chabadová, ktorá ho začala piť približne pred tromi rokmi na zvýšený cholesterol.
"Nikdy som nebola ctiteľom salámy či tučných syrov, ani som nemala problémy s nadváhou, napriek tomu som začala mať problémy s cholesterolom. Internistka mi predpísala lieky, lenže mi nerobili dobre na žalúdok. No a vtedy mi jeden známy poradil, aby som vyskúšala tento čaj. Zaujalo ma to a keďže som človek, ktorý zvykne ísť do hĺbky, zohnala som si celú knižku - Pchu-er, čaj, ktorý spaľuje tuky."
To, čo si o čaji prečítala, ju veľmi zaujalo, a tak sa dohodla s lekárkou, že vysadí lieky, ktoré jej nerobia dobre a začne namiesto nich piť pravidelne pchu-er.
"Pila som tri šálky denne a na ďalšej kontrole som mala cholesterol v norme. Odvtedy naň nedopustím. Musím však zdôrazniť, aby fungoval, treba dodržiavať aj určitú životosprávu. Nie je všemocný, treba vyradiť tuky, mať pravidelný pohyb. A najmä byť trpezlivý, lebo účinky sa neprejavia zo dňa na deň."
Ona s ním dnes doslova začína deň. Prvú dávku používa na ranné vyplachovanie ústnej dutiny, ktorú tak vydezinfikuje a tiež správne naštartuje metabolizmus.
Je však veľmi dôležité, vedieť čaj správne pripravovať, preto výtvarníčka odporúča, aby si každý, kto sa rozhodne tento čaj piť, prečítal o ňom knižku.
"Nie je zložitá a je v nej všetko, od histórie až po konkrétne recepty. Napríklad vám poradí, že je dobré pripravovať pchu-er v špeciálnej kanvičke, kde nič iné nevaríme, lebo má špecifickú chuť, ktorá uľpie na stenách. Nemal by sa tiež v kuchyni skladovať hermeticky uzatvorený, naopak musí dýchať. Nesmie sa tiež používať kovové sitko, zalievať iba 85-stupňovou vodou. A nikdy si ho nevaríme do zásoby. Pri dlhšom státí sa totiž vyplavujú škodlivé triesloviny."
Hoci kvalitný pchu-er nie je najlacnejší, v konečnom dôsledku je ekonomický, lebo jednu dávku môžeme zliať viac ráz.
"Na hrnček použijeme asi tak jednu kávovú lyžičku. Prvý raz ho necháte lúhovať iba niekoľko sekúnd. Na ďalšiu šálku lúhujeme pol minúty, na tretiu asi minútu a na štvrtú minútu a pol. Aby bol čaj naozaj účinný, mal by postupne upíjať po celý deň. Zhruba trikrát po dva deci."
Hoci po Slovensku je už dosť čajovní, kde pchu-er nechýba v ponuke, v bežných kaviarňach a reštauráciách ho nemávajú. Výtvarníčka to vyriešila tak, že trochu čaju má vždy pri sebe v malej krabičke a vsype si ho do horúcej vody. Lístky po chvíľke klesnú na dno, takže pri pití neprekážajú.
"Sama na sebe som si vyskúšala, že pchu-er naozaj funguje. Treba si však kúpiť kvalitný čaj, určite nie najlacnejšiu značku v nálevových vreckách. Najúčinnejšie sú, samozrejme, drahšie značky, ale zase, keďže ho môžeme lúhovať viac ráz, vydrží dlho. Občas si naozaj kvalitný pchu-er kúpim vo Viedni a snívam o tom, že raz získam aj originál z Číny, no aj naše sypané pchu-er je dobré, čo sa týka kvality a ceny, je to taký dobrý priemer. Spočiatku som si aj ja kupovala pchu-er s prímesami, ale dnes som si už naň zvykla a vyslovene mi chutí aj bez príchutí."
Mimochodom, ani štyri razy zaliaty pchu-er netreba ešte vyhadzovať. Stačí lístky vysušiť a v miske vložiť do chladničky, ktorú spoľahlivo zbavia pachov. Rovnako pomôže pri topánkach a dokonca ním možno vydrhnúť pripálený hrniec. Číňania používajú pchu-er aj v kuchyni. Vraj dodáva špecifickú chuť slepačej polievke. A posledný tromf - vraj je z neho aj zaručene fungujúci omladzujúci kúpeľ. (bd)