Ivana Christová sa v roku 1989 stala Miss Československa, potom pracovala niekoľko rokov v zahraničí ako modelka. Dnes sa venuje najmä podnikaniu, má produkčnú agentúru na Slovensku a ďalšiu v Čechách. Moderuje, naspievala 2 CD. Má 11-ročnú dcéru Danielu. FOTO SME - PAVOL MAJER
Ivana Christová hovorí, že jedenie miluje. Keby vraj mohla, jedla by v jednom kuse. Jedlo je totiž podľa nej jedným z najväčších darov, akých sa nám dostalo. "No keďže viem, že výzor ma svojím spôsobom živí, musím dbať na to, čo si dám tanier," hovorí.
Ako modelka prešla spočiatku mnohými diétami. ,,Často som nejedla vôbec. Až som mala niekedy necelých päťdesiat kíl, čo už na moju výšku nebolo dobré," spomína Ivana Christová. Zlom prišiel po narodení dcéry Danielky. ,,Vtedy som si uvedomila, že je tu niekto, kto je odo mňa závislý, potrebuje ma, a preto musím svoj spôsob života zmeniť."
Ivana Christová začala študovať literatúru, ktorá sa zaoberá zdravým životným štýlom, a vďaka nej dospela k poznaniu, že diéty sú nanič. "Kto sa chce dobre cítiť a aj dobre vyzerať, má jediné riešenie - zdravé stravovanie."
Pre ňu je to dôležité aj preto, lebo má pomalý metabolizmus. "Znamená to, že aj keby som z obvyklej stravy jedla menej, priberiem dosť."
Štýl wok
Ivana Christová tvrdí, že zdravé stravovanie neznamená odriekanie, len sa treba naučiť uvažovať o tom, čo jeme a prečo. ,,Je to o disciplíne. O tom, že nepodľahneme hneď prvému jedlu, ktoré sa pred nami objaví, ale jeme iba to, čo nášmu telu vyhovuje."
Túto zásadu dodržiava aj v reštauráciách, aj pri varení doma. Uprednostňuje zeleninové jedlá, pri príprave ktorých sa usiluje zachovať všetky živiny. "Vyhovuje mi napríklad štýl wok, kde sa suroviny iba jemne podusia a pokvapkajú sójovou omáčkou," hovorí.
Víkendové špeciality pre mamu
S varením začínala ešte v detstve. ,,Ako to býva, mama varila a ja som jej pomáhala. Až som sa prepracovala k tomu, že som pre ňu v sobotu a nedeľu pripravovala nejakú špecialitu celkom sama."
Keď žila v New Yorku, raz mesačne pripravovala pre svojich kamarátov naše jedlá - hovädziu polievku, plnené kura s červenou kapustou či bryndzové halušky.
Dnes pre nedostatok času veľmi nevarí, ale ak treba, nerobí jej to problém. Keďže býva s mamou, o domácnosť aj dcéru Danielku má postarané. A Ivanina mama už začína do kuchárskeho umenia zaúčať aj svoju vnučku, tak ako kedysi Ivanu.
Chutí jej všetko
Hoci Ivane Christovej chutí všetko, keby mala povedať iba jedno svoje obľúbené jedlo, bol by to tekvicový prívarok. Uprednostňuje však biele mäso, ryby a zeleninu. Menej je tvrdé syry, ktoré jej nerobia dobre, a aj kravské mlieko nahradila sójovým.
Zo zahraničných kuchýň miluje japonskú, thajskú a indonézsku. K ázijskej kuchyni sa dostala vďaka bývalému manželovi, Francúzovi ázijského pôvodu, ktorý vraj vedel výborne variť. "Neznamená to však, že by som nemala rada našu, ruskú či nemeckú kuchyňu, len sú obvykle dosť ťažké, takže jedlá z nich si nemôžem pravidelne dovoliť," vysvetľuje bývalá miss.
Ryžová diéta
Pre ženy i mužov, ktorí potrebujú schudnúť, odporúča diétu, ktorá je vraj účinná aj zdravá. Sama si ju odskúšala dvakrát. ,,Natrafila som na ňu minulý rok. Bola som po operácii, všetko sa hojilo pomaly, dosť to aj bolelo, a tak ma vôbec nezaujímalo, či priberám. Keď som potom zistila, že potrebujem schudnúť, najviac sa mi osvedčila ryžová diéta. Nielenže sa pri nej dosť rýchlo chudne, ale nemáte ani pocit hladu."
Aký je postup? ,,Nepoužíva sa biela, a už vôbec nie vrecková ryža, ale ničím neochutená ryža natural. V šupkách má dosť živín a navyše, ich drsnejší povrch pôsobí priaznivo na črevá. Môže sa jesť tri až päťkrát denne, ale mne stačí aj dvakrát. K ryži treba piť dostatok bylinkových čajov, prípadne minerálku. Prvých deväť dní sa je iba ryža, ďalších deväť dní sa k nej pridá dusená zelenina, potom deväť dní strukoviny a posledných deväť dní ešte aj šalát."
Pre tých, čo nemôžu diétu držať tak dlho, existuje jej skrátená verzia, pri ktorej majú jednotlivé cykly iba tri dni.
Skúsenosti zo zdravého stravovania a životného štýlu si Ivana Christová nechce nechať len pre seba. Práve sa pripravuje na písanie knihy, kde zhrnie všetky svoje poznatky a skúsenosti z tejto oblasti.
Recepty Ivany Christovej
Môj tekvicový prívarok
Mladá tekvica, veľká cibuľa, mrkva, paradajka, petržlenová vňať, kôpor, čierne korenie, sušené borievky, nové korenie, rasca, olivový olej, biele víno, soľ, citrónová šťava, sójová smotana
Cibuľu pokrájame a dusíme na olivovom oleji. Pridáme pokrájanú paradajku, samostatne nakrájanú dužinu z tekvice a šupu z tekvice, stonky petržlenovej vňate a kôpru. Všetko dusíme, podlejeme bielym vínom a po zmäknutí rozmixujeme. Korenie medzitým vyvaríme v nerezovej sieťke na čaj.
Ostatné časti tekvice postrúhame na strúhadle a podusíme na olivovom oleji. Keď sú chrumkavé, pridáme pokrájaný kôpor, soľ, korenie a zalejeme rozmixovanou zeleninovou zmesou. Napokon dochutíme citrónovou šťavou a prípadne pridáme 3 veľké lyžice sójovej smotany.
Podávame s varenými zemiakmi ozdobenými petržlenovou vňaťou.
Ázijské kuracie rezance s karí
Kuracie prsia, karí korenie, škrob, čierne korenie, kapusta, pór, cibuľa, paprika (môžu byť rôzne druhy), mrkva, šampiňóny, sójová omáčka, bujón, biele víno
Kuracie prsia narežeme na rezance, okoreníme, obalíme v škrobe, prudko opečieme na oleji a posypeme korením. Na druhej panvici prudko opražíme na oleji na veľké kúsky pokrájanú kapustu, pór, cibuľu, papriky, mrkvu, šampiňóny a pokvapkáme sójovou omáčkou. Pridáme čierne korenie a všetko premiešame s už hotovými kuracími rezancami. Kto chce viac šťavy, podleje všetko bujónom alebo bielym vínom.
Podávame s ryžou. Veľmi chutné sú však aj ryžové rezance zapečené v rúre a posypané arašidmi.