V kuchyni s :Ivanou Christovou

Ivana Christová hovorí, že jedenie miluje. Keby vraj mohla, jedla by v jednom kuse. Jedlo je totiž podľa nej jedným z najväčších darov, akých sa nám dostalo. "No keďže viem, že výzor ma svojím spôsobom živí, musím dbať na to, čo si dám tanier," hovorí.

Ivana Christová sa v roku 1989 stala Miss Československa, potom pracovala niekoľko rokov v zahraničí ako modelka. Dnes sa venuje najmä podnikaniu, má produkčnú agentúru na Slovensku a ďalšiu v Čechách. Moderuje, naspievala 2 CD. Má 11-ročnú dcéru Danielu. FOTO SME - PAVOL MAJER

Ivana Christová hovorí, že jedenie miluje. Keby vraj mohla, jedla by v jednom kuse. Jedlo je totiž podľa nej jedným z najväčších darov, akých sa nám dostalo. "No keďže viem, že výzor ma svojím spôsobom živí, musím dbať na to, čo si dám tanier," hovorí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako modelka prešla spočiatku mnohými diétami. ,,Často som nejedla vôbec. Až som mala niekedy necelých päťdesiat kíl, čo už na moju výšku nebolo dobré," spomína Ivana Christová. Zlom prišiel po narodení dcéry Danielky. ,,Vtedy som si uvedomila, že je tu niekto, kto je odo mňa závislý, potrebuje ma, a preto musím svoj spôsob života zmeniť."

Ivana Christová začala študovať literatúru, ktorá sa zaoberá zdravým životným štýlom, a vďaka nej dospela k poznaniu, že diéty sú nanič. "Kto sa chce dobre cítiť a aj dobre vyzerať, má jediné riešenie - zdravé stravovanie."

Pre ňu je to dôležité aj preto, lebo má pomalý metabolizmus. "Znamená to, že aj keby som z obvyklej stravy jedla menej, priberiem dosť."

Štýl wok

Ivana Christová tvrdí, že zdravé stravovanie neznamená odriekanie, len sa treba naučiť uvažovať o tom, čo jeme a prečo. ,,Je to o disciplíne. O tom, že nepodľahneme hneď prvému jedlu, ktoré sa pred nami objaví, ale jeme iba to, čo nášmu telu vyhovuje."

SkryťVypnúť reklamu

Túto zásadu dodržiava aj v reštauráciách, aj pri varení doma. Uprednostňuje zeleninové jedlá, pri príprave ktorých sa usiluje zachovať všetky živiny. "Vyhovuje mi napríklad štýl wok, kde sa suroviny iba jemne podusia a pokvapkajú sójovou omáčkou," hovorí.

Víkendové špeciality pre mamu

S varením začínala ešte v detstve. ,,Ako to býva, mama varila a ja som jej pomáhala. Až som sa prepracovala k tomu, že som pre ňu v sobotu a nedeľu pripravovala nejakú špecialitu celkom sama."

Keď žila v New Yorku, raz mesačne pripravovala pre svojich kamarátov naše jedlá - hovädziu polievku, plnené kura s červenou kapustou či bryndzové halušky.

Dnes pre nedostatok času veľmi nevarí, ale ak treba, nerobí jej to problém. Keďže býva s mamou, o domácnosť aj dcéru Danielku má postarané. A Ivanina mama už začína do kuchárskeho umenia zaúčať aj svoju vnučku, tak ako kedysi Ivanu.

SkryťVypnúť reklamu

Chutí jej všetko

Hoci Ivane Christovej chutí všetko, keby mala povedať iba jedno svoje obľúbené jedlo, bol by to tekvicový prívarok. Uprednostňuje však biele mäso, ryby a zeleninu. Menej je tvrdé syry, ktoré jej nerobia dobre, a aj kravské mlieko nahradila sójovým.

Zo zahraničných kuchýň miluje japonskú, thajskú a indonézsku. K ázijskej kuchyni sa dostala vďaka bývalému manželovi, Francúzovi ázijského pôvodu, ktorý vraj vedel výborne variť. "Neznamená to však, že by som nemala rada našu, ruskú či nemeckú kuchyňu, len sú obvykle dosť ťažké, takže jedlá z nich si nemôžem pravidelne dovoliť," vysvetľuje bývalá miss.

Ryžová diéta

Pre ženy i mužov, ktorí potrebujú schudnúť, odporúča diétu, ktorá je vraj účinná aj zdravá. Sama si ju odskúšala dvakrát. ,,Natrafila som na ňu minulý rok. Bola som po operácii, všetko sa hojilo pomaly, dosť to aj bolelo, a tak ma vôbec nezaujímalo, či priberám. Keď som potom zistila, že potrebujem schudnúť, najviac sa mi osvedčila ryžová diéta. Nielenže sa pri nej dosť rýchlo chudne, ale nemáte ani pocit hladu."

SkryťVypnúť reklamu

Aký je postup? ,,Nepoužíva sa biela, a už vôbec nie vrecková ryža, ale ničím neochutená ryža natural. V šupkách má dosť živín a navyše, ich drsnejší povrch pôsobí priaznivo na črevá. Môže sa jesť tri až päťkrát denne, ale mne stačí aj dvakrát. K ryži treba piť dostatok bylinkových čajov, prípadne minerálku. Prvých deväť dní sa je iba ryža, ďalších deväť dní sa k nej pridá dusená zelenina, potom deväť dní strukoviny a posledných deväť dní ešte aj šalát."

Pre tých, čo nemôžu diétu držať tak dlho, existuje jej skrátená verzia, pri ktorej majú jednotlivé cykly iba tri dni.

Skúsenosti zo zdravého stravovania a životného štýlu si Ivana Christová nechce nechať len pre seba. Práve sa pripravuje na písanie knihy, kde zhrnie všetky svoje poznatky a skúsenosti z tejto oblasti.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Ivany Christovej

Môj tekvicový prívarok

Mladá tekvica, veľká cibuľa, mrkva, paradajka, petržlenová vňať, kôpor, čierne korenie, sušené borievky, nové korenie, rasca, olivový olej, biele víno, soľ, citrónová šťava, sójová smotana

Cibuľu pokrájame a dusíme na olivovom oleji. Pridáme pokrájanú paradajku, samostatne nakrájanú dužinu z tekvice a šupu z tekvice, stonky petržlenovej vňate a kôpru. Všetko dusíme, podlejeme bielym vínom a po zmäknutí rozmixujeme. Korenie medzitým vyvaríme v nerezovej sieťke na čaj.

Ostatné časti tekvice postrúhame na strúhadle a podusíme na olivovom oleji. Keď sú chrumkavé, pridáme pokrájaný kôpor, soľ, korenie a zalejeme rozmixovanou zeleninovou zmesou. Napokon dochutíme citrónovou šťavou a prípadne pridáme 3 veľké lyžice sójovej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Podávame s varenými zemiakmi ozdobenými petržlenovou vňaťou.

Ázijské kuracie rezance s karí

Kuracie prsia, karí korenie, škrob, čierne korenie, kapusta, pór, cibuľa, paprika (môžu byť rôzne druhy), mrkva, šampiňóny, sójová omáčka, bujón, biele víno

Kuracie prsia narežeme na rezance, okoreníme, obalíme v škrobe, prudko opečieme na oleji a posypeme korením. Na druhej panvici prudko opražíme na oleji na veľké kúsky pokrájanú kapustu, pór, cibuľu, papriky, mrkvu, šampiňóny a pokvapkáme sójovou omáčkou. Pridáme čierne korenie a všetko premiešame s už hotovými kuracími rezancami. Kto chce viac šťavy, podleje všetko bujónom alebo bielym vínom.

Podávame s ryžou. Veľmi chutné sú však aj ryžové rezance zapečené v rúre a posypané arašidmi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 440
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 267
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 035
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 345
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 700
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 2 410
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 010
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 777
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu