Výtvarníčka Naďa Rappensbergerová je známa svojimi litografiami, ilustráciami a exlibrismi. Predstavila sa aj ako píšuca autorka - knihou Jediné ráno. Za prácu získala niekoľko domácich i zahraničných ocenení. Svoje diela vystavuje dvakrát ročne. Tento mesiac oslávila okrúhle - 70. narodeniny. FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Výtvarníci sú známi tým, že fantáziu používajú aj pri príprave jedál. Salvator Dalí napríklad spopularizoval mexickú lahôdku - mravce v mede, ktorou vo svojom dome vo Figueras ohuroval najmä konzervatívnejších hostí. Slovenský maliar Janko Alexy lovil každú jar vo svojej záhrade vo Fialkovom údolí v Bratislave slimáky, z ktorých potom pripravoval originálnu nátierku. Naopak, Martin Benka, známy šetrnosťou, vystačil vraj s jedinou konzervou sardiniek aj dva dni a hostí nevynukoval.
Výtvarníčka Naďa Rappensbergerová hovorí, že hoci nežije kvôli tomu, aby jedla, ale opačne, varí pre seba a svojho manžela Jána Jankoviča každý deň. V kuchyni je obyčajný človek, a preto upúšťa od umeleckých extravagancií.
Variť sa naučila sama. Trochu sa pamätala, čo a ako pripravovala jej stará mama, väčšinu jedál však zvládla pomocou literatúry a priateliek. A za štyridsaťtri rokov nemali s manželom ani raz pokazené žalúdky. "Všetko, čo som si zaumienila uvariť, sme zjedli bez väčších problémov," hovorí výtvarníčka, ktorá práve oslávila sedemdesiatku.
Nie vždy sa jej však všetko podarilo. Raz sa napríklad pokúšala pripraviť rybaciu omáčku. Sardinky vložila do hrnca, poprášila ich troškou múky a nechala povariť. Manžel to bez slova skonzumoval. "Asi bola medzi nami naozaj veľká láska," spomína výtvarníčka, ktorá za študentských čias varila aj polievky z kocky.
Dvakrát po sebe sa snažila upiecť tortu, nikdy sa jej to však nepodarilo. Najprv jej nevychádzali ani pokusy s pečením chleba. Dnes už vraj chlieb dokáže upiecť tak dobre ako skúsený pekár. Raz na Silvestra minula všetok chlieb na chlebíčky, a tak na Nový rok boli bez chleba. Vedela, že riskuje, pretože ak sa jej pečenie chleba nepodarí, bude mať v kuchyni smolu celý rok. Pripravila teda vláčne cesto, pridala viac teplej vody a upiekla velikánsky bochník, ktorý všetkým veľmi chutil.
Cestoviny s lekvárom a slaninou
Výtvarníčka obľubuje baraninu, ale aj iné druhy mäsa a ryby. Najviac jej však chutia ustrice, chobotnice a kalamáre, preto rada sleduje varenie na programoch Nautik a Spektrum.
Pri živote sa s manželom udržiavajú zeleninou a prívarkami. Keďže chce šetriť kalórie, občas pripraví aj bryndzové halušky bez údenej slaniny.
Aj ona má svoju špecialitu, ktorú možno prirovnať k Dalího medovým mravcom či Alexyho slimákom. Recept na ňu má od svokra, ktorý bol svetobežníkom, dlho žil v Paríži a v Berlíne a z ciest si okrem príbehov a receptov na baraninu priniesol aj recept na cestoviny so slivkovým lekvárom a slaninou. A ako sa táto nevšedná kombinácia pripravuje? Doma pripravené fliačky alebo rezance sa uvaria v slanej vode, medzitým sa horúcou vodou trochu rozriedi slivkový lekvár a ním sa zalejú cestoviny. Na vrch sa dá upražená slanina.
Čarovanie s rybím filé
Keďže výtvarníčka sa považuje za jednoduchého človeka, často varieva jednoduché jedlá z kapusty a zemiakov či polievky zo strukovín. A keď jej manžel odíde na služobnú cestu, vystačí si len so zeleninou a morskými rybami (okrem žraloka). Dokáže využiť aj nekvalitné rybie filé, ktoré obsahuje veľa vody. Ako? Na olivovom oleji podusí nakrájanú cibuľu a cesnak, na to dá filé vopred podusené vo vlastnej šťave. Pridá pretlak alebo nadrobno nakrájané paradajky a hrnček ryže a všetko ešte dusí spolu do mäkka. Ochutí majoránom, soľou a zázvorom.
Vznikne rizoto, ktoré pripomína španielsku paellu, je zdravé a chutné.
Na jej obrazoch zátišie s jedlom nenájdete. Lebo, ako umelkyňa hovorí, celý život sa jej do všetkého motajú figúry. To je jej umelecký osud.