Koláč mnohých chutí
1 lístkové alebo štrúdľové cesto, 0,5 kg bryndze, 4 vajcia, pol pohára kyslej smotany, trocha masla
Ak použijeme lístkové cesto, rozdelíme ho na tri rovnaké časti a rozvaľkáme. Plech opláchneme studenou vodou a položíme naň jednu vrstvu cesta, ktorú natrieme polovicou plnky. Plnku vymiešame z bryndze, štyroch žĺtkov, snehu zo štyroch bielkov, trochy kyslej smotany a masla. Na plnku položíme druhú vrstvu cesta, ktorú natrieme druhou polovicou plnky. Na vrch dáme tretiu časť cesta, potrieme maslom a veľmi pomaly pečieme na miernom ohni.
Ak si zvolíme štrúdľové cesto, každý plát, ako aj plech, treba dobre pomastiť rozpusteným maslom. Ak chceme sladký múčnik, plnku urobíme namiesto z bryndze z tvarohu, ktorý osladíme práškovým cukrom. Môžeme do neho pridať aj namočené hrozienka alebo kandizované ovocie.
Nadina pizza
350 g hladkej múky, 20 g droždia, štipka soli, pohárik vlažnej vody a čo dala komora - huby, šunka, rybičky z konzervy, kukurica, hrášok. Dôležitý je paradajkový pretlak alebo čerstvé paradajky, strúhaný syr, olej
Z 350 g múky, 20 g droždia, štipky soli a pohárika vlažnej vody (použijeme jej toľko, aby bolo cesto vláčne) vypracujeme cesto. Necháme ho najmenej dve hodiny kysnúť, potom rozvaľkáme a položíme na dobre vymastený plech, potrieme olejom a naukladáme naň, čo máme doma: podusené huby, šunku alebo rybičky z konzervy, kukuricu, hrášok. Podstatné je, že na prípravu pizze musíme použiť paradajkový pretlak alebo čerstvé paradajky, a na vrchu musí byť syr. Pokvapkáme olejom a vo veľmi horúcej rúre pečieme 12 minút.
Slovenská lahôdka
Zemiaky a kyslá kapusta podľa potreby, slanina alebo klobása, 1 cibuľa
Uvarené zemiaky mierne popučíme a ešte horúce zmiešame s ľubovoľným množstvom nakrájanej surovej (alebo aj podusenej) kyslej kapusty. Vrch polejeme cibuľou upraženou na rozškvarenej slanine alebo klobáse.