FOTO
Excalibur
Väčšie kúsky (ako do guláša) teľacieho a jahňacieho mäsa prudko opražíme na olivovom oleji. Posolíme, dáme trochu mletej rasce, 2 - 3 borievky,
0,5 dl koňaku a na 3 minúty prikryjeme. Pridáme pokrájanú veľkú cibuľu, ktorú tiež jemne osmažíme. Všetko zakryjeme malými plátkami anglickej slaniny a klobásy, na to nasypeme na mesiačiky nakrájaný cesnak, dáme vrstvu čerstvej kyslej kapusty a na záver obložíme tenkými kolieskami zemiakov. Znovu posolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou. Zapekáme asi 13 minút pri teplote 180 stupňov, potom vyberieme z rúry, zalejeme 2 dl vývaru, prikryjeme a pečieme ešte 40 minút.
Traja mušketieri
Dostatočne hrubú sviečkovú rozrežeme na tri podlhovasté časti. V nádobke roztlčieme nadrobno pokrájaný cesnak, muškátový orech, čili papričku, koriander a čerstvú bazalku. Pridáme soľ, olivový olej a všetko dobre rozmiešame. Zmesou potrieme plátky panenky (z oboch strán) a odložíme na kovový podnos. Dáme na 4 až 12 hodín do chladničky.
Potom na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme na tenko nakrájané kúsky anglickej a oravskej slaniny. Po jemnom opražení vložíme panenku a opekáme. Po chvíli zalejeme 0,1 dl suchého bieleho vína. Medzitým pridáme do hrnca s vodou soľ, vegetu, karí korenie v prášku a necháme zovrieť. Do vriacej vody vložíme cestoviny a varíme ich 8 - 10 minút. Získajú krásnu zlatistú farbu a osobitú chuť. Pri servírovaní ozdobíme mäso čerstvou paprikou, kúskami broskyne a pomaranča, k tomu dáme cestoviny.