ateľov mäsa hovorí, že najbezpečnejšie je dnes kupovať hovädzinu.
"Urobili sme si analýzu kontrol a dospeli sme k záveru, že to nie je až také, ako sa to nafúklo. Ak si zákazník bude kontrolovať dátum spotreby potravín, nemal by nastať väčší problém," myslí si Orgonáš. Pokazené mäso a iné výrobky po dátume spotreby patrili k najväčším previneniam reťazcov. Ďalšími boli nesprávne informácie o zložení niektorých výrobkov a problémy s hygienou v prevádzkach.
Hovädzina sa dnes pre BSE kontroluje najviac. "Pri hovädzom dobytku sa nedá nič ovplyvniť, alebo zakamuflovať," myslí si Pohly. Hovädzie mäso je však najdrahšie, a preto sa aj najmenej predáva. "Hydinové a bravčové mäso je na jednej úrovni. Aj keď v súvislosti s vtáčou chrípkou je hydinové mäso rizikovejšie. Kurence však stačí tepelne upraviť alebo zmraziť, a tým spotrebitelia predídu nákaze."
Informácie, že hydinové mäso je zdravé, sú však podľa neho diskutabilné. "Do krmiva pri veľkochove sa dávajú antibiotiká a rastové hormóny."
Organizácia Greenpeace zverejnila štúdiu, podľa, ktorej sa v hypermarketoch predávajú kontaminované kapry. Prieskum Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne niektoré ftaláty síce v rybách objavil, ale podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona sú slovenské kapry bezpečné a zdraviu neškodné. "Ftaláty sú všade tam, kde sú plasty, a to už od konca druhej svetovej vojny," hovorí. (mip)