FOTO |
Čo by to bol za vianočný šalát bez majonézy, hus bez masti či zemiaky bez kusa masla? Francúzski vedci zrejme odhalili, prečo sa mnohým ľuďom zdá tučné jedlo také neodolateľné. Keď Phillippe Besnard z Burgundskej univerzity v Dijone skúmal jazyk myší, objavil receptorový proteín CD36, ktorý je zrejme zodpovedný za to, že im chutia tuky. Besnard a jeho spolupracovníci sú presvedčení, že takýto chuťový receptor majú aj ľudia a uvažujú nad tým, či odchýlky v jeho citlivosti nemôžu súvisieť so stravovacími poruchami a stavmi, ako je obezita. Keď totiž myš s umelo zníženým množstvom proteínu CD36 dostala možnosť vybrať si medzi dvoma miskami s krmivom - buď bez tuku, alebo s tučným - jej záujem o obe krmivá bol rovnaký aj po dlhšom období hladovania. Obyčajná myš si však jednoznačne vybrala krmivo obohatené tukom a zjedla z neho podstatne viac. Tento chuťový receptor zodpovedá zrejme aj za prípravu tráviaceho traktu na príjem tukov. Keď Besnard stimuloval receptor tukmi, spustilo sa vylučovanie žlče do čriev aj vtedy, keď myš tuky neprehltla.