chrípky a niektoré európske štáty zakázali dovoz ruského hydinového mäsa.
Podľa denníka Izvestija sa paradoxne práve epidémia vtáčej chrípky mohla prejaviť vzrastom produkcie hydinového mäsa. Tón na trhu udávajú totiž veľké hydinárske podniky, ktoré svoje chovy zatiaľ nemuseli vybíjať. A ľudia dali prednosť ich výrobkom pred doma chovanou hydinou, pretože mäso z veľkovýroby považujú za bezpečnejšie.
Sliepky, kačice a husi v Rusku zatiaľ likvidovali predovšetkým malochovatelia, hlavne chudobní obyvatelia dedín, ktorí hydinu chovali pre vlastnú potrebu.
Záujem obyvateľov Ruska o hydinu a aj vajcia rastie už niekoľko rokov asi o desať percent ročne. Chov hydiny je preto jednou z mála oblastí ruského poľnohospodárstva, ktorá sa rozvíja aj bez výraznej pomoci štátnych peňazí.
Rusi tento rok zjedli vyše 2,6 milióna ton hydiny, 57 percent z toho bolo ruskej proveniencie, zvyšok tvoril dovoz.
Napriek tomu sa chovatelia hydiny chcú poistiť. Poisťovne už zaznamenávajú zvýšený záujem o poistenie chovov pre prípad choroby.
Majitelia veľkochovov začali investovať aj do dodatočného zabezpečenia hygieny chovov. Ekonómovia predpovedajú, že rast záujmu o kuracie mäso povedie k silnejšiemu konkurenčnému boju medzi chovateľmi, ktorý sa odráža napríklad vo zvýšených nákladoch na reklamu, čo môže mať vplyv aj na zvýšenie cien. (čtk)