Pestovanie kivi sa u záhradkárov teší veľkej obľube. FOTO - AUTOR |
Koncom mesiaca môžeme ešte vysádzať cibuľku s priemerom 20 až 30 milimetrov, ktorá nám skoro na jar slúži ako lahôdková cibuľka. Do príchodu mrazov musíme ošetriť zeleninu, ktorá prezimuje vonku, teda šalát a špenát. Rastliny majú mať 4 až 6 zdravých listov. Jednotíme ich len mierne, pretože počas zimy môžu niektoré rastliny vymrznúť.
V okrasnej časti záhradky zakladáme nové živé ploty. Pôdu prekopeme do hĺbky 60 centimetrov a premiešame s kompostom, ktorý je obohatený niektorým viaczložkovým priemyselným hnojivom. Korienky kríkov pri výsadbe rozložíme. Neohýbame ich ani nestáčame, lebo by sa ťažko ujímali a zle rástli. Strihaný živý plot zaberá šírku
80 až 120 centimetrov, voľne rastúci až 2 metre. Podľa toho zvolíme priestor na výsadbu.
Buľvy reďkovky obsahujú mnoho cenných látok. Sú to najmä soli vápnika, draslíka, horčíka, železa, síry a fosforu, vitamín C (až 3 percentá), vitamíny skupiny B a fytoncídne látky. V ľudovom lekárstve sa odporúča šťava z reďkovky zmiešaná s medom ako výborný prostriedok proti zachrípnutiu a pri zahlienení priedušiek. Čerstvá šťava (100 až 150 mililitrov na deň) priaznivo vplýva pri liečení chronických ochorení žlčníka, žalúdka a pri poruchách trávenia.
Kvety na zimné obdobie získavame prirýchľovaním konárikov okrasných drevín. Vyberáme konáriky s dobre vyvinutými kvetnými pukmi, ktoré pred rýchlením ponoríme do vody teplej asi 30 stupňov. Potom ich dáme do teplého a vlhkého prostredia. Takto nám asi po
3 až 4 týždňoch rozkvitne zlatovka, čerešne, višne, kalina, vresovec, dulovce, jazmín pravý, mandľa a iné. Čím bližšie sme k jari, tým rýchlejšie rozkvitnú.
Kôstky čerešní, višní a slivkovín, ktoré sú určené na jarnú výsadbu, musíme cez zimu stratifikovať. Pri tomto procese ukladáme kôstky do vlhkého piesku či perlitu po vrstvách v debničkách alebo črepníkoch. Vrch zakryjeme hustým drôteným sitom a nádoby uložíme do chladnej pivnice, prípadne do hroble. Počas zimy udržiavame substrát vo vlhkom stave. Pred stratifikáciou namočíme kôstky na 6 až 8 dní do vody. Stratifikačné obdobie kôstok týchto drevín trvá 100 až 120 dní. Stratifikácia kôstok marhúľ a broskýň prebieha dlhšie, preto býva aktuálna už v októbri.
(pav, hor)