Maškrtné viedenské jazýčkyViedenská kuchyňa sa už v 15. storočí zaraďovala medzi najlepšie v Európe. Bol to výsledok niekoľkostoročného miešania sa vplyvov rôznych krajín. České kuchárky ju obohatili o múčne jedlá, záviny a palacinky, z alpskej oblasti sa ujali knedle, z podunajskej guláš a paprika a od Turkov cukrovinky a kult kávy. Mozart vraj povedal, že by nemohol žiť bez viedenského vyprážaného kurčaťa. A cisársky trhanec vraj vznikol takto: František Jozef raz v lesoch zablúdil a s prázdnym žalúdkom vošiel do chatrče chudobného sedliaka. Sedliakova žena, celá zmätená, upiekla vladárovi aspoň vaječnú omeletu. Nanešťastie sa jej rozpadla, no ona ju duchaprítomne naservírovala so slovami, aby sa jeho veličenstvo ponúklo trhancom. Cisár bol nadšený a špecialita bola na svete. No a keď raz saský veľvyslanec hľadal knieža Metternicha, našiel ho v rozhovore s cisárom Alexandrom a francúzskym štátnikom Talleyrandom. Myslel si, že ide o vysokopolitickú diskusiu, keď tu začul, ako knieža radí: …a pridajte tam kus cukru. Vysvetľoval recept na ovocné knedličky. Aj Mária Terézia mala maškrtný jazýček. Zbožňovala paštéty, najviac hydinové a z diviny. Bravčovinu takmer nejedla, len biele mäsá, divinu a ryby. Milovala aj zeleninové polievky, syry a zákusky. Podľa všetkého by si teda pochutila aj na falošnej marcipánovej roláde.
Falošná marcipánová roláda
170 g detskej krupice, 2 1/2 polievkovej lyžice mlieka, 250 g práškového cukru, 1 polievková lyžica mandľovej esencie, 60 gramov masla
Všetky prísady treba spolu zmiešať a nechať odstáť 2 hodiny. Potom vyvaľkať na trochu pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Natrieť plnkou a zrolovať do rolády - najprv ohnúť kraj, ako keď sa zahýna látka, a potom rolovať dosť napevno, aby sa roláda pri krájaní na kolieska nerozpadala. Zabaliť do alobalu a uložiť do chladničky. V chladničke vydrží aj viac ako mesiac.
Plnka
1 1/2 polievkovej lyžice mlieka, kakao, 20 g masla
Mlieko a kakao premiešať a dať prevariť. Kakaa treba dať toľko, aby vznikla hustá masa. Potom dať preč z ohňa. Do mierne vychladnutého pridať maslo a dobre vymiešať.
(bd)