Baza čierna je nenáročná na pestovanie aj ošetrovanie. FOTO - IT |
Baza čierna je vzrastný ker alebo strom dosahujúci výšku až päť metrov. Je nenáročná na pestovanie aj ošetrovanie. Darí sa jej vo vlhších humusových pôdach s dostatkom dusíka. V prvej polovici vegetácie je vhodné prihnojiť bazu dusíkatými hnojivami. Ak ju chceme pestovať v stromčekovom tvare, v prvých rokoch po vysadení upravujeme korunku. V dospelosti rezom odstraňujeme dvojročné odrodené drevo a porast presvetľujeme. Pri výskyte vošiek stromčeky ošetrujeme insekticídmi (Pirimor, Bi Nové a iné).
V našich podmienkach pestujeme zo starších slovenských odrôd Sambo, z rakúskych Haschberg a Donau. Z novších domácich odrôd je to Dana a Bohatka. Perspektívne sú najmä odrody Samdal, Korsor, Alleso, Alv a iné.
Haschberg je neskorá odroda, ktorej sa najlepšie darí na piesočnato-hlinitých pôdach dobre zásobených živinami, humusom a vlahou. Citlivá je však na vírusové a mykoplazmové choroby, poškodzujú ju aj vošky a roztoče. Plody a kvety tejto odrody majú všestranné použitie. Dana je plastická skorá odroda vhodná do menších záhrad. Jej citlivosť na výskyt chorôb či škodcov nebola zistená a vyznačuje sa vysokou úrodnosťou.
Plody bazy čiernej sú vhodné na výrobu štiav, sirupov (používajú sa aj kvety), vína a podobne. V posledných rokoch sa sušené plody využívajú aj na výrobu čajov. Známa je aj produkcia destilátov, ojedinele sa spracovávajú aj na zaváraniny a želé. Konzumácia čerstvých bobúľ môže byť príčinou žalúdočných a črevných ťažkostí.
Autor: RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.