Karin Olasová (1976) vyštudovala v Bratislave šesťročné hudobno-dramatické konzervatórium. Účinkovala v muzikáloch Dracula, Ples v hoteli Savoy, Mníšky I., Pomáda a Krysař. V súčasnosti ju môžeme vidieť v muzikáloch Kleopatra, Donaha!, Každý má rád svojho Leona a Mníšky 2. V tomto roku sa stala víťazkou televíznej reality show Dievča za milión. FOTO SME - PAVOL MAJER
Karin Olasová hovorí, že nepatrí k ženám, pre ktoré je varenie obľúbeným relaxom, a tak v kuchyni s radosťou strávia aj dlhší čas. ,,Nanajvýš, keby som varila fazuľu. Ale aj tak by som jej zakývala so slovami, že sa uvidíme o hodinu a išla by som zatiaľ robiť niečo iné. Som rýchly typ, preto uprednostňujem aj rýchlo pripravované jedlá." To však neznamená, že by mala herečka ku kuchyni zlý vzťah.Mama ju v detstve k vareniu, ale ani k iným domácim prácam nikdy nenútila. ,,Hovorila, že na to mám čas, že nejde o žiadny problém a ja s ňou súhlasím." Karin v kuchyni vždy najviac tešilo, keď si mohla pri varení vymýšľať a jedlá rôzne dotvárať. ,,Ale vždy sa to dalo zjesť. Brat dokonca ešte aj dnes, hoci inak tofu príliš neobľubuje, moje nikdy neodmietne."
Dodržiava zdravú výživu
Aké je najobľúbenejšie jedlo Karin Olasovej? Vraj ťažko povedať, pretože sa to mení. Mala obdobie, keď jedla takmer každý deň slepačiu polievku. V lete jej zasa mama nazavárala do pohárov lečo. Čisto zeleninové, bez klobásy a vajíčok. Vždy sa však snaží dodržiavať princípy zdravej výživy. Presvedčila sa totiž, že fungujú a že sa vďaka tomu cíti oveľa lepšie. ,,Navyše, mám pomalší metabolizmus, a tak nechcem zaťažovať organizmus viac, než treba." Oceňuje, že pribúda obchodov so zdravými potravinami. Na častý argument, že takéto jedlá nie sú veľmi chutné, odpovedá, že všetko je vecou šikovnosti pri varení. Prísad, ktorými sa dajú ozvláštniť, je totiž dosť. A keď sú aj drahšie, výhodou je, že ich do jedla netreba veľa.
Do postele hladná nejde
Jej jedálny lístok je založený na zelenine, ovocí a na polievkach zo strukovín, ktoré však robí bez zápražky. Má rada kyslú kapustu, miluje špenát, cestoviny, ryžu natural, z mäsa kuracie, morčacie a ryby. Keďže máva občas problémy s pleťou, na radu odborníkov z oblasti výživy takmer vynecháva syr a mlieko a používa radšej výrobky zo sóje. ,,Nechcem to odporúčať aj iným, ale u mňa to zabralo."
A čo sa na jej tanieri nikdy neobjaví? Vraj asi len držková polievka.
Ráno začína Karin Olasová obvykle s banánmi, ktoré jej nezaťažia žalúdok, a pritom sú rýchlym zdrojom energie. Obed, ktorý máva často kvôli povinnostiam posunutý na popoludnie, býva v znamení cestovín či ľahkého kuracieho mäsa. Pred predstavením už toho veľa nenaje, ale po jeho skončení doma chladničku neobíde. ,,Samozrejme, nenajem sa do prasknutia. To by som mala zlé sny. Hladná však do postele nejdem."
Máva aj chvíle, keď ,,zhreší" a naraz má pred sebou takmer prázdnu bonboniéru. Príliš sa však kvôli tomu nestresuje, lebo aj to podľa nej patrí k životu. Jej štíhla postava vraj nie je výsledkom diét, hoci kedysi prešla takmer všetkými. "Dnes však viem, že jediné, čo dlhodobo pomáha, je rozumné stravovanie. Plus pohyb, ktorého mám, našťastie, na javisku stále dosť."
V kuchyni s priateľom
Jej priateľ, ktorý sa vie v kuchyni obracať aj sám, má na stravovanie rovnaký názor ako Karin. Zatiaľ sa však v ich domácnosti denne nevarí. ,,Sme príliš pracovne rozbehaní. O to viac nás teší, keď si potom spolu pripravíme niečo dobré." Karin aj rada pečie. ,,Mala som obdobie, keď som stále piekla štrúdľu. Práve som sa ju totiž naučila, a tak som mala pocit, že ju musí každý jesť."
Svoju kuchyňu netúži mať vybavenú podľa poslednej módy. Odmieta napríklad mikrovlnku, vraj jedlo sa dá zohriať aj iným spôsobom, a už dlho nepoužila ani odšťavovač. Bez rýchlovarnej kanvice, hriankovača, teflónových plechov a panvíc či umývačky riadu sa však nezaobíde. "Sme iba dvaja, takže umývačku nepoužívame každý deň. Vždy sa však teším, keď vidím, aké krásne vyblýskané poháre z nej vyberiem."
Recepty Karin Olasovej
Mamine cestoviny so zálievkou
Asi 250 g cestovín, 150 g brokolice, 3-4 paradajky (alebo 1 malá feferónka), 1 strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice sladkej smotany, 3 polievkové lyžice olivového oleja lisovaného za studena, mleté korenie, citrónová šťava
Cestoviny uvaríme s trochou oleja. Brokolicu očistíme, rozoberieme na ružičky a uvaríme, aby bola stredne mäkká. Potom ju ochladíme studenou vodou a dáme odkvapkať. Paradajky alebo feferónku pokrájame a všetko zmiešame. Medzitým si pripravíme zálievku - do smotany dáme trochu oleja, soli, korenia a citrónovej šťavy, necháme chvíľu odstáť a potom nalejeme na pripravené cestoviny.
Prekladané zemiaky
1 kg zemiakov, 2 veľké cibule,
1 stredne veľká brokolica (alebo karfiol), soľ, olej, 1 klobása alebo 150 - 200 g kuracej šunky, 200 g eidamu,
1 kyslá smotana.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Poukladáme na dno jenskej misy, posolíme. Na ne uložíme nakrájanú cibuľu, klobásu, brokolicu. Vrstvy opakujeme tak, aby na vrchu boli zemiaky. Na ne postrúhame eidam, ktorý pokvapkáme olejom. Možno zaliať aj smotanou. Pečieme asi 45 minút pri teplote 250 stupňov.
Nepečený koláč
2 lahôdkové smotany, 1 balíček okrúhlych piškót, 1 pohár drobného ovocia (čučoriedky, maliny, jahody), 1 balíček vanilkového cukru, 1 polievková lyžica kakaa
Na dno okrúhlej misy ukladáme piškóty, na ne ovocie. Osobitne vymiešame jednu smotanu s vanilkovým cukrom a zmes vylejeme na ovocie. Vrstvy opakujeme. Na vrch dáme vymiešanú smotanu s kakaom. Koláč uložíme na 4 až 6 hodín do chladničky. Jednotlivé porcie môžeme dochutiť a ozdobiť šľahačkou.