Do súkromného mäsiarstva Lapin v Banskej Bystrici sa vracajú zákazníci. FOTO SME - JÁN KROŠLÁK |
Veterinárka z Billy Erika Papierniková zistila, že ľudia prepichávajú zabalené mäso, aby si overili jeho kvalitu. "Mäso s poškodeným obalom je kontaminované a musí ísť do kafilérie. Dochádza k veľkým stratám," hovorí Papierniková.
V banskobystrickej Bille hneď pri vchode upozorňujú zákazníkov, že u nich boli kontrolóri a nič nenašli.
Majitelia malých mäsiarstiev prežívajú návrat zákazníkov. Vedúca predajne Falco v Trenčíne Monika Hrizová hovorí, že ľudia viac dôverujú malým predajniam, lebo tam si môžu mäso podrobne skontrolovať. "V hypermarketoch nemáte predajcov, mäso sa predáva zabalené, a čo ste kúpili, zistíte až doma," povedala.
Milan Lapin, majiteľ mäsiarstva v Banskej Bystrici neďaleko Tesca, tvrdí, že ľudia sa vracajú. "Máme vlastný bitúnok a dokážeme mäso predať minimálne o polovicu rýchlejšie ako hypermarkety. Mäso zo zvierat, ktoré sme porazili v jeden deň, je na druhý deň predané," povedal.
Denník SME cez víkend v jednom z hypermarketov kúpil mäso, ktoré malo farbu do zelena. Podľa manažérky bolo v poriadku.
Celkovo však klesá predaj mäsa po správach o chorobách zvierat. V minulosti výrazne klesol predaj hovädzieho po výskyte BSE, dnes klesá predaj hydiny vinou vtáčej chrípky. (mip, mp)