(kapusta). Súčasne pokračujeme v príprave záhrady na budúcoročnú úrodu. Pôdu preto rýľujeme (kypríme) a plečkujeme. Ekologicky hospodáriacim záhradkárom sa odporúča kypriť pomocou rýľovacích vidiel. Podľa lunárneho kalendára (LK) je pri priaznivom počasí na tieto práce najvhodnejší 15. a 16. november. Pri uvedených činnostiach môžeme pôdu súčasne hnojiť organickými hnojivami. Pri správnom hnojení potrebuje mať záhradkár informácie o obsahu živín v pôde a o pôdnej reakcii, ktorá sa zisťuje najmä pôdnymi rozbormi. Podľa LK je najvhodnejší termín na hnojenie ovocných drevín 24. až 26. november, na hnojenie jahodoviska 21. až 23. november a na vápnenie pôdy 13. a 14. november.
Podľa prognózy vývoja počasia ukončíme zber záhradných plodín, najmä druhov chúlostivých na mrazy . Zeleninu, ktorá znáša slabšie mrazy, môžeme nechať na záhone (ružičkový a kučeravý kel, petržlen, čierny koreň a ozimná cibuľa). Podľa LK je najvhodnejší na zber koreňovej zeleniny 6., 7. a 15. až 18. november.
Začiatkom mesiaca dokončíme pri priaznivom počasí aj výsadbu ovocných stromčekov a kríkov , podľa LK najlepšie 2. až 5. novembra.
V tomto období nás už môžu prekvapiť väčšie mrazy. K mladým ovocným stromčekom, kríkom a k viniču preto odporúčame nakopčiť ornicu alebo kompost , prípadne iný organický materiál, a to do výšky najmenej 0,1 metra. Vhodné je tiež zlikvidovať staré a nevyliečiteľne choré stromy , predovšetkým ak sú napadnuté vírusom šarky.
Kompost doplníme o zdravé rastlinné zvyšky. Ak ním nebudeme hnojiť, kompost prehádžeme, zavlažíme (najlepšie močovkou, výluhom z hydinového trusu alebo nálevom z pŕhľavy) a pridáme k nemu mletý vápenec.
Nezabúdajme ani na kontrolu uskladnenej zeleniny, ovocia, zemiakov, semien, hľúz, sadeníc ovocných drevín a viniča, vrúbľov i vína.
Patričnú pozornosť treba venovať aj likvidácii škod c ov zimujúcich na ovocných drevinách , a to najmä mechanickým spôsobom.