V týchto dňoch oberáme neskoré odrody hrozna. FOTO - AUTOR |
Takzvané rosenie jabĺk je známe najmä z minulosti. Spočívalo v tom, že plody sa po zbere nechali v záhrade na hromadách. Tento spôsob síce podporuje vyfarbovanie jabĺk, ale značne skracuje ich uchovateľnosť. Ovocie môžu navyše poškodiť hlodavce, preto sa rosenie už neodporúča.
Ak sme v marci vysadili kučeravý kel na jesenný zber, zberáme ho už teraz. Kel z májovej a júnovej výsadby ešte stále dorastá; prezimuje na záhonoch a zberáme ho až na jar. Osvedčené sú odrody Halbohor, Grunner mooskrauser, Kadet a Winterbor. Pozberať treba letné a jesenné odrody ružičkového kelu (odrody Citadel, Jita, Karpo, Lunet, Titurel a iné). Odrody Kundry, Odette a Závitka ponecháme do jari na záhonoch.
Pokračujeme v sadení jahôd a rozmnožujeme ríbezle. Dobre vyzreté výhonky bielych, červených a čiernych ríbezlí režeme na dĺžku 15 až 20 centimetrov, zbavíme ich listov a rozmnožujeme. Odrezky sadíme do pôdy šikmo, pričom nad jej povrchom necháme aspoň jedno očko. Potom ich zavlažíme a prihrnieme suchou zeminou.
V druhej polovici októbra sa spravidla vyskytuje niekoľko dní s nočnými mrazíkmi, ktoré môžu poškodiť teplomilnú zeleninu. Posledné plody preto pozberáme a uložíme do chráneného priestoru. Papriku môžeme uchovať v igelitových vreckách asi 14 dní. Dorastené plody rajčiakov sa v miestnosti s teplotou asi 20 stupňov postupne vyfarbia do červena. Uhorky, melóny, cukety už prestávajú rásť, ich zvyšky preto odstránime. (pav)