Zmenila sa situácia s mäsom v hypermarketoch len teraz? Alebo začali byť kontrolóri prísnejší? ILUSTRAČNÉ FOTO SME - MIRKA CIBULKOVÁ
BRATISLAVA - Posledné týždne informuje minister pôdohospodárstva Zsolt Simon o tom, aké staré mäso je v hypermarketoch. Kontroly v reťazcoch sa však robia nielen v posledných týždňoch, ale už roky. Minister osobne o nich začal informovať, až keď sa škandál s mäsom objavil v Nemecku a alarmajúce výsledky zistila kontrola u predajcov v Česku.
Prvý raz minister informoval, že v niektorých hypermaketoch prebaľovali staré mäso do nových obalov. Minulý týždeň prezentoval, že kontrola v predajniach našla mäso a rôzne mäsové výrobky, ktoré mali dátum spotreby v apríli. Neboli však umiestnené priamo v predajnej ploche, ale mimo a boli označené ako vratné - to znamená, že mali byť vrátené výrobcovi alebo mali ísť na spracovanie do kafilérie.
Pri piatkovej previerke až na prevádzku Tesco v Trenčíne nenašli v žiadnej predajni mäso, ktoré by nespĺňalo kvalitatívne kritériá. Za každé pochybenie - aj za zatečený strop, je začaté správne konanie, ktoré vyústi do pokút pre obchodníka.
Štátna veterinárna a potravinová správa robí kontroly približne každý mesiac. Výsledky zverejňuje na svojej internetovej stránke. Riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly si myslí, že doterajšie previerky predajcov mäsa neboli dostačujúce. "Veterinári zaspali dobu. Toto nie je nový problém. Výrobcov kontrolujú až priveľmi, ale kontrola obchodov bola podcenená," myslí si.
Obchodné reťazce si zvyknú pravidelne robiť interné audity, ktoré sú zamerané na bezpečnosť výrobkov a na dodržiavanie osobnej a prevádzkovej hygieny. "Spolupracujeme s akreditovaným laboratóriom, ktoré v našich prevádzkach odoberá vzorky mäsa a mäsových prípravkov, robí stery z povrchov technologických zariadení a nástrojov v prípravovniach a chladiacich zariadeniach," hovorí hovorkyňa Tesco Stores Oľga Hrnčiarová. Potraviny kontrolujú aj inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ a pracovníci regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
V Tescu mali za tento rok do konca októbra okolo 700 kontrol a v Hypernove 435. "Regionálna veterinárna a potravinová správa vykonala najviac kontrol v Liptovskom Mikuláši - 52 a v Michalovciach 41," hovorí hovorkyňa Hypernovy Diana Stanková.
Ako je možné, že aj napriek kontrolným mechanizmom sa našli v Michalovciach v Hypernove mrazené morky pol roka po dátume spotreby? "Záznam inšpektorov uvádza výrobky, ktoré boli regulárnym spôsobom oddelene skladované a riadne označené a umiestnené v zázemí. Tento konkrétny prípad sa týka nevyriešenej reklamácie tovaru s dodávateľom," hovorí Stanková.
Mäso, ktoré je po lehote spotreby, má byť samostatne uložené, viditeľne označené a umiestnené do samostatného kafilerického boxu v zázemí predajne. Potom ho zmluvný partner odvezie do kafilérie. "Z hypermarketov odoberáme mäso na základe nahlášky. Do obchodných reťazcov chodievame podľa potreby raz za jeden až dva týždne. Mäso majú uložené v mraziarenských boxoch, takže nemôže dôjsť k jeho rozkladu," hovorí Róbert Fülöp z kafilérie v Senci, ktorá spravuje západoslovenský kraj.
Cesta mäsa
Mäso spracuje výrobca. Musí dodržiavať presné hygienické normy, ktoré sú v súlade európskymi normami. Kontroluje ho Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom regionálnych pobočiek
Obchodník skladuje a aj vyrába mäsové výrobky vo vlastných rozrábkarniach. Musí spĺňať prísne kritériá skladovania a prepravy mäsa, ako aj hygienické kritériá. Všetky sú vyšpecifikované vo vyhláškach a zákonoch. Mäso a výrobky sú kontrolované v rámci potravinového dozoru inšpektormi regionálnych veterinárnych a potravinových správ a pracovníkmi regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Reklamované mäso sa vráti výrobcovi. Ak je mäso nevhodné na predaj a konzumáciu, odovzdá sa do kafilérie. O reklamačnom konaní musí existovať zápis aj na strane obchodníka, aj na strane výrobcu. Obchodník musí reklamované mäso predtým, než ho prevezme výrobca, skladovať v špeciálnom mraziacom boxe v miestnosti na to určenej a výrobok musí byť viditeľne označený.
Mäso po záruke odovzdá obchodník do kafilérie. Pred odovzdaním ho musí skladovať v mraziarenskom boxe v miestnosti na to určenej a výrobok musí byť označený.
V kafilérii spracujú mäso po záruke na mäsovú múčku, ktorá sa používa na hnojenie alebo aj do granúl pre psy a mačky.