Sušenie patrí medzi najstaršie konzervárenské metódy

Takýmto spôsobom možno spracovať celý rad ovocia, zeleniny, lesných plodov, koreninových, aromatických a liečivých rastlín. Význam sušenia spočíva v koncentrácii a zachovaní obsahových látok v ľahšej hmote a v menšom objeme ako pri uchovávaní čerstvých

Z neskorých druhov ovocia možno sušiť aj duly. FOTO - (IT)


plodov. Zároveň zvýrazňuje ich chuťové vlastnosti.

V domácnosti sušíme plody na slnku, v elektrických sušičkách, v plynových a elektrických rúrach či v rúrach sporákov na pevné palivo. Jablká, hrušky a huby sušíme nad sporákom aj na drevenej paličke alebo zavesené na niti.

Jesenné plody s pevnou dužinou sušíme prevažne v teplých rúrach na vhodných lieskach alebo na plechoch vyložených čistým bielym papierom či alobalom. Plody musíme častejšie obracať, aby sa z nich voda odparovala z oboch strán. Pri sušení v rúre treba odvádzať vzduch nasýtený vodnými parami vetraním cez čiastočne otvorené dvierka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z neskorých druhov ovocia možno ešte sušiť jablká, hrušky, duly a mišpule. Z bobuľového ovocia sú to najmä šípky, trnky, jarabina, borievky, hloh a ďalšie. Najčastejšie sušíme jablká bez jadrovníkov, rozdelené na štvrtiny, osminky a predovšetkým na priečne kolieska hrubé asi 8 milimetrov (tzv. štiepky). Hrušky sušíme podobne. Rozomletými sušenými hruškami, tzv. prachandou, možno posýpať múčniky a koláče. Šupky z jabĺk sušíme voľne na teplom vzduchu; vhodné sú na prípravu ovocného čaju.

Šípky sušíme celé, ale bez stopiek a okvetia. Jablká sušíme v rúre pri teplote 60 až 70 stupňov počas 6 až 10 hodín, hrušky pri 60 až 65 stupňoch počas 15 až 24 hodín, šípky a iné lesné plodiny pri 60 až 70 stupňoch počas 5 až 10 hodín.

Z neskorej zeleniny sušíme najmä mrkvu, petržlen, zeler, paštrnák (najmä mechanicky poškodené, ale zdravé plody, pokrájané na kolieska alebo nahrubo nastrúhané, ktoré nemožno dlhodobo skladovať). Zeleninu pred sušením ponoríme do vriacej vody na 4 až 5 minút. Najčastejšie sušíme vňate petržlenu, zeleru, pažítku a kôpor. Koreňovú zeleninu sušíme pri teplote 75 až 85 stupňoch počas dvoch až troch hodín, zeleninové vňate pri teplote najviac 40 stupňov (napríklad na radiátoroch).

SkryťVypnúť reklamu

Sušené ovocie, zeleninu a iné plody uskladňujeme v kartónových alebo plechových škatuliach, v sklenených nádobách, v papierových či plátených vreckách v suchých, dobre vetrateľných a chladnejších miestnostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 750
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 582
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 737
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 608
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 581
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 369
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 107
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu