Kvalita vína sa tvorí vo vinohrade

Kvalita vína závisí od kvality hrozna a jeho spracovania. Vinárskymi technológiami sa môže zvýšiť, zachovať, ale aj zhoršiť. S hroznom treba vždy zaobchádzať šetrne, či už pri zbere, preprave, mletí, lisovaní alebo pri nakvášaní rmutu modrých odrôd.

FOTO - ARCHÍV


Dobre známe sú technológie ošetrovania hrozna priamo vo vinohrade po kombajnovom zbere. Vo Francúzsku skúšali lisovať hrozno samochodným stredne kapacitným lisom. V Nemecku a v Rakúsku zase koncom 80. rokov minulého storočia pokusne lisovali celé hrozno. Mohli by sme spomenúť aj ďalšie zdokonalené postupy, každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.

Cieľom lisovania celého nepomletého hrozna je obmedziť kontamináciu hrozna rôznymi mikroorganizmami, urýchliť jednotlivé operácie a diverzifikovať typickosť bielych vín. Víno vyprodukované z celého lisovaného hrozna môže zvýrazniť akosť i celkový dojem vína. Názory na technologický postup lisovania, na chemické hodnoty a na senzorické hodnotenie vína sa však rozchádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podmienky lisovania celého hrozna sú takmer totožné so zaužívaným spôsobom. Hrozno musí byť zdravé, nepoškodené, dovezené v pevných prepravkách. Z prepraviek sa sype priamo do lisu alebo dopravnými pásmi do jednotlivých lisov. Rýchlosť pásov treba regulovať. V prevádzkach sú k dispozícii kontajnery, vane, do ktorých sa sypú jednotlivé odrody alebo zmesi odrôd v požadovanom pomere. Lisy sa plnia celým hroznom asi do polovice objemu, respektívne sa naplnia úplne. Pri lisovaní celého hrozna sa zvyšuje potreba lisovacej kapacity. To by sa mohlo považovať za nevýhodu, ale iné prednosti lisovania celého hrozna to vyvažujú.

Autor: Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 762
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 599
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 738
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 627
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 600
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 348
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 123
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 247
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu