Baza nastupuje do rodivosti od tretieho roka po vysadení. FOTO - (IT) |
Bazu čiernu (Sambucus nigra) mnoho ľudí považuje za nežiaducu burinovú drevinu. Je to úžitkovo-okrasný ker alebo strom, ktorý rastie aj v nenáročných podmienkach. Vyznačuje sa zvýšenou odolnosťou voči zimným mrazom a nepoškodia ju ani jarné mrazíky, nakoľko kvitne v júni až júli. Čím viac sa orezáva, tým viac odnožuje. Plody bazy sú bohaté na vitamíny.
Táto svetlomilná rastlina si vyžaduje piesočnato-hlinité, vlhšie pôdy. Odrody bazy čiernej sú samoopelivé, avšak opelenie inou odrodou zvyšuje úrodu. Obojpohlavné kvety vytvárajú veľké množstvo peľu, preto ich vyhľadáva hmyz.
Baza sa pestuje ako pravokorenný ker alebo nízkokmeň. Rastliny vysádzame v spone 6 x 4 metrov, najlepšie na jeseň do dobre pripravenej pôdy. Po vysadení korunku upravíme rezom na 2 až 3 púčiky. V budúcom roku ponecháme 5 až 7 vzpriamených výhonkov ako základ koruny. V neskorších rokoch zabezpečíme dostatok rodivého dreva udržiavacím rezom, korunku presvetľujeme. Zmladzovací rez robíme v šiestom roku. Baza nastupuje do rodivosti od tretieho roka po vysadení. V priemere sa dožíva 20 i viac rokov.
Plody dozrievajú od začiatku do druhej polovice augusta. Majú vysoký obsah glykozidov, slizovitých látok, cholínu a vitamínu C. Využívajú sa v konzervárenskom priemysle, vo farmácii aj v kuchyni. Šťavy sú vynikajúcim prirodzeným farbivom pri výrobe nápojov. Väčšie množstvo plodov v čerstvom stave sa však neodporúča konzumovať. Môžu totiž vyvolať zažívacie problémy, zvlášť ak nie sú dostatočne zrelé. Šťava z plodov sa používa pri chorobách trojklaného a sedacieho nervu. Z tejto nenáročnej dreviny sa využívajú aj kvety. Kvet obsahuje glykozid sambunigrín, triesloviny, živicu, kyseliny a iné látky. Droga má potopudný a močopudný účinok.
Baza patrí k naším najlepším liečivým rastlinám. Čaj z bazy čiernej sa odporúča piť pri chorobách z prechladnutia, pri vodnatieľke a ochoreniach dýchacích ciest. Pripravujú sa z nej aj chutné a osviežujúce limonády či ovocný ocot. Mladé a čerstvé kvetenstvo sa v kuchyni smaží v cestičku ako rezne. Tomuto jedlu sa hovorí kosmatica.
RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.
Sušená baza: Bazu natrháme v celých chumáčoch, zavesíme ju mimo dosahu slnka a necháme zaschnúť. Potom kvetenstvo otrháme a v otvorenej rúre pri miernom teple (približne 50 stupňov) sušíme. Dobre usušenú bazu ukladáme do pláteného alebo papierového vrecka. Používame ju na prípravu čaju. Na šálku čaju potrebujeme lyžičku bazy, ktorú necháme lúhovať asi desať minút.
Šťava: Dobre dozretú bazu oberieme, rozvaríme a prelisujeme. Získanú šťavu uvedieme do varu (vodu nepridávame). Na liter šťavy pridáme 300 gramov cukru a kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Šťavu plníme do fliaš a sterilizujeme pri teplote 80 stupňov počas 20 minút. (kin)