FOTO |
Obchodné reťazce jednotne tvrdia, že staré mäso nepredávali a stal sa omyl. Nespokojní sú aj predajcovia, ktorí sa na zozname nenachádzajú, pretože správa môže vrhnúť tieň na celé odvetvie. "V našej sieti sa nevyhovujúce mäso nenašlo," povedal predseda COOP Jednota Adrián Ďurček. Napriek tomu si myslí, že to uškodí celému odvetviu.
"V našej sieti sa nenašiel jediný prípad, kedy bolo mäso prebaľované po záručnej lehote," povedala Jana Havlíščková z Carrefouru.
Aj Hypernova tvrdí, že sa na zoznam dostali omylom. "V prípade zvolenskej Hypernovy nás kontrolóri iba upozornili na vedenie dôkladnejšej evidencie," povedala hovorkyňa.
Supermarkety Billa sa obhajujú podobne.
Podľa inšpekcie najhoršie obstálo Tesco. Jediné výsledky inšpekčných orgánov nespochybnilo. "K záverom kontrol pristupujeme zodpovedne. Keď sa zistí nedostatok, neváhame pristupovať k personálnym krokom, Preškoľujeme príslušného pracovníka," vysvetlila jeho hovorkyňa.
Mäso, ktoré je po záručnej lehote, podlieha rozkladu, pri ktorom vznikajú toxické látky. Človek sa nimi môže otráviť. V obchodných sieťach sa našli prípady, keď mäso, kde sa už začal hnilobný proces, grilovali. Toxíny však nie sú zničiteľné teplom a konzument môže ochorieť.
"Prejavy ochorenia sú individuálne," hovorí Iveta Trusková z Ústavu verejného zdravotníctva. "Závisia najmä od množstva skonzumovanej dávky. Človek po požití mäsa môže trpieť tráviacimi ťažkosťami, hnačkami a zvracaním". Skrytým nebezpečenstvom v pôsobení toxických látok na organizmus je vážne ochorenie pečene.
Spotrebiteľ môže rozoznať kvalitu mäsa podľa jeho farby a vône.
(mip, ip)