Meteorologické podmienky a hrozno

Meteorologické faktory sa sledujú v nadväznostiach: pôda - vinohrad - vinič - hrozno - víno. Na tento proces vplýva makro- a mikroklíma vo variantnom prostredí. Ťažko nájsť trvalo platné vzťahy makroklímy k viniču a pre mikrorajóny vo vinohradníckej ...

Meteorologické faktory sa sledujú v nadväznostiach: pôda - vinohrad - vinič - hrozno - víno. Na tento proces vplýva makro- a mikroklíma vo variantnom prostredí. Ťažko nájsť trvalo platné vzťahy makroklímy k viniču a pre mikrorajóny vo vinohradníckej oblasti. Napriek tomu sa dajú zistiť optimálne podmienky vyzrievania a technologickej zrelosti hrozna, ak sa vo vegetačnom období neodchyľujú veľmi od normálu. Vyzrievanie orgánov, vrátane hrozna, je v úzkom vzťahu k meteorologickým faktorom. Takmer všetky sa sledujú:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  • s biologickými vlastnosťami odrôd, pôdy, expozíciou vinohradu, diferencovanou agrotechnikou;
  • s agroekologickými podmienkami, fotosyntetickým aparátom kra, svetelným, tepelným i vlahovým režimom a s výživou viniča;
  • s nástupom a koncom fázy vyzrievania, ktorá sa skracuje, alebo predlžuje pri oneskorení jej nástupu, s príchodom skorých jesenných mrazov a atmosférických zrážok,
  • so zosúladením agrotechniky k mohutnosti kra, alebo celkovej úrody k obsahu cukrov;
  • s formovaním množstva a kvality hrozna, obmedzovaním množstva úrody hrozna;
  • s technologickými postupmi spracovania hrozna a výrobou kvalitných vín typických pre terroir s nenapodobiteľnou vôňou, chuťou, extraktom, štýlom a celkovým dojmom vína.

V rámci uvedených i ďalších vzťahov vinohradník počas celej vegetácie usmerňuje procesy rastu a vývinu orgánov viniča. Vo fenologickej fáze vyzrievania hrozna, už na vinici, sleduje pomer cukornatosti šťavy bobúľ k obsahu kyselín, ktorý udáva stupeň zrelosti hrozna. Existujú korelácie, od ktorých sa dá odvodiť vhodný začiatok zberu hrozna, optimálna kvalita muštu aj budúceho vína. Do toho často vstupuje suché obdobie, striedajúce sa s daždivým počasím, po ktorom bobule praskajú a infikujú sa botrytídou. K tejto chorobe sa pridáva biela, zelená hniloba, ktoré zhoršujú kvalitu hrozna. Veľké škody vznikajú aj na konzumnej hodnote stolového hrozna. Po ošetrení viniča pred príchodom dažďov sú škody menšie, aj keď sa postrek nedá uskutočniť.

SkryťVypnúť reklamu

Vinohradník zisťuje stupeň zrelosti hrozna zmyslami. Zrakom, teda vizuálne hodnotí tvar, veľkosť bobúľ a strapcov, ich farbu a priesvitnosť. Hmatom zistí mäkkosť bobúľ, ich oddeliteľnosť od strapiny a hmotnosť strapcov. Čuchom vie ohodnotiť vôňu a chuťou zladenosť cukrov s kyselinami.

Pred zberom zhodnotí zdravotný stav hrozna, určí príčiny hnilobných procesov a do plánov zberu doplní asanačné opatrenia na zabránenie kontaminácií mikroorganizmami. Zber sa začína skorými stolovými a muštovými odrodami; muštové biele sa zberajú pred modrými. Pokračuje sa zberom hrozna poškodeného ľadovcom, hrozna nahnitého a s cukornatosťou pri spodnej hranici stanovenej zákonom. Víno zo skorých zberov býva horké, s nápadnou chuťou včasnej starinky. Vyzretosť hrozna zabraňuje vzniku atypického tónu starnutia vína (UTA).

SkryťVypnúť reklamu

 

Autor: Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 719
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 676
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 736
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 701
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 693
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 263
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 221
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 299
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu