V kuchyni s hlasovou pedagogičkou a šansoniérkou: Alenou Čermákovou

Alena Čermáková je štíhla ako prútik. Určite aj preto,

Alena Čermáková (1964) - študovala filmovú a dokumentárnu tvorbu na VŠMU. Nakrútila viaceré dokumentárne filmy, napríklad celovečerný dokument Vyzliekanie z vlastnej kože, za ktorý získala viacero ocenení. Vydala cédečko Šansóny a iné piesne a ako hlasová pedagogička vyučuje spev viacerých popredných slovenských spevákov, okrem iného pripravovala po hlasovej stránke aj všetkých finalistov Superstar. FOTO SME - PAVOL MAJER

Alena Čermáková je štíhla ako prútik. Určite aj preto, že sa stravuje zdravo. Nie že by nebola labužníkom, miluje slaninu aj klobásy. Zdravotné problémy jej synov ju však prinútili, aby pozmenila jedálny lístok. Potrebovala odľahčiť organizmu, prečistiť ho, tak sa začala zaujímať o jedlá

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

z morských rias, tofu a z ďalších zdravých surovín. Dnes sú v jej kuchyni samozrejmosťou dobroty, o ktorých nejeden našinec možno ani nepočul. Hoci však používa ume-ocot a miso pastu, verí tiež na súlad žalúdka a ducha, preto sa zdravou výživou nestresuje. Keď má chuť, pokojne si z času na čas dopraje aj vyprážaný rezeň a keď sa po pol roku super zdravej výživy synovia posťažovali, ako radi by si zase dali niečo v školskej jedálni, hneď ich poslala po šek.

Aby im zdravú kuchyňu prílišnou horlivosťou nesprotivila.Ako prvé nás v kuchyni Aleny Čermákovej upútala skrinka plná čajov a rozmanitých káv. Kávu totiž miluje. Jeden čas ju síce celkom vyradila a pol roka začínala deň iba kvalitným čajom, no potom sa k čiernej voňavej tekutine vrátila.

SkryťVypnúť reklamu

"Prestala som ju piť, lebo som vedela, že odvápňuje kosti, no potom som narazila na úžasný obchodík, kde majú nielen kvalitné kávy, no tiež mi poradili, ako ich správne variť. Zháňala som vtedy neskávu, no hneď ma zarazili - vy ste predsa vraveli, že hľadáte kvalitnú kávu! Tiež ma poučili, že káva je telu nebezpečná vtedy, ak si kúpime tú najlacnejšiu, dáme si z nej riadne do hrnčeka, zalejeme vriacou vodou a potom ju pomaly popíjame, až kým na dne nezostane sadlina. To je vraj rovnaké, ako keby sme ešte raz údili nezdravé údené. Kávu, ak nemáme kvalitný kávovar, treba zaliať maximálne deväťdesiatstupňovou vodou a do minúty zliať. Vtedy sa z nej vylúhujú iba dobré veci, potom už do seba dávame toxíny."

Zázvorom proti chrípke

Alena si obľúbila najmä kubánsku kávu, voňajúcu po cigarách, ktorú strieda so zeleným čajom.

SkryťVypnúť reklamu

"Nosila som si ho v termoske aj na Superstar, pretože na každého súťažiaceho som mala vyhradenú hodinu a ja, poctivec, som nikoho nechcela obrať ani o minútu. Nemala som čas odbehnúť si ani len do bufetu, pracovala som v kuse niekoľko hodín, a tak sa mi osvedčilo mať zelený čaj vždy poruke."

Alena nedá dopustiť ani na nápoj z čerstvého zázvoru:

"U nás je zaužívané jesť v zime veľa pomarančov a citrónov, aby sme telu dodali vitamíny. Odborníci, ktorí sa zaoberajú stravou, mi však vysvetlili, že keď v zime jeme citrusy, robíme vlastne zle, lebo si ochladzujeme organizmus, ktorý naopak potrebuje teplo. V studených mesiacoch máme jesť živiny, ktoré zahrejú, dodajú energiu. Vynikajúci je zázvor, štipľavá paprika, čokoláda. Veď si pozrite, čo hovoria horolezci, nikdy im na výprave nechýba v batohu tabuľka čokolády. No a keď na vás polezie chrípka, určite vyskúšajte tento recept. Nastrúhajte za polievkovú lyžicu čerstvého zázvoru, zalejte ho vriacou vodou, vytlačte citrón, poriadne oslaďte a čo najteplejšie vypite. Úžasne vás to rozohreje. Vtedy treba do postele, poriadne sa zababušiť a vypotiť. Je to protichrípková kúra ako hrom."

SkryťVypnúť reklamu

Riasy na tanieri

Pred časom trápili oboch Aleniných synov zdravotné problémy. Rozhodla sa pomôcť im okrem iného aj radikálnou zmenou stravy.

"Odhlásila som ich z družiny a pol roka varila domácku stravu. Jedli sme najmä tofu, ryžu, strukoviny a silné zeleninové vývary. Prečítala som si, že ich treba pripravovať vždy len z dvoch druhov zeleniny a variť aspoň trištvrte hodiny, vtedy majú pravú silu. Takže som robila napríklad zelerovo - mrkvovú polievku, do ktorej som pridala miso pastu. Dostať ju v obchodoch s racionálnou výživou a chutí trošku ako maggi. Akurát je kyslejšia. Vymenila som aj bielu múku za pohánkovú, špaldovú, ražnú či kukuričnú, biely cukor vystriedal hnedý, ryžu jeme zásadne celozrnnú naturál. Olej používam sezamový alebo olivový a namiesto klasického octu, ktorý je skutočný driják na žalúdok, ume-ocot, čo je jemne nakyslastý výťažok zo sliviek."

SkryťVypnúť reklamu

Alena hojne využíva aj morské riasy. Sú síce drahé, ale oplatí sa do nich investovať. Sú veľmi zdravé a na rozdiel od rýb neabsorbujú škodliviny. Narába sa s nimi pomerne jednoducho. Stačí ich dať na pätnásť minút do studenej vody a potom spracovať. Ak je riasa pevnejšia, možno ju rozkrájať na kocky a potom pridať do polievky alebo na ryžu, prípadne ju použiť na výrobu suši.

Zdravé dobroty

Pol roka jedli Čermákovci najmä ryby, výnimočne hovädzie, morčacinu a kuracinu, zato množstvo strukovín a zeleninových šalátov.

"Najdôležitejšie bolo nájsť spôsob, ako presvedčiť deti, že zelenina je zdravá a chutná. Napokon sa mi osvedčila čínska kapusta, tú mali radi. Ale obľúbili si aj bielu reďkovku, ktorá je výborná na trávenie. Nastrúhala som ju nahrubo, pridala tri lyžice ume-octu a trochu vody a vznikol výborný šalát, ktorý sme jedli napríklad k ryži s cibuľkou, riasami a údeným tofu."

SkryťVypnúť reklamu

Alena vyradila aj nie veľmi zdravé tavené syry:

"Okrem iného totiž odvádzajú z tela vápnik. Môžeme si však sami vytvoriť chutný nátierkový syr, keď zmiešame posolenú kyslú smotanu s najemno nastrúhaným tvrdým syrom, napríklad ementálom. Treba ho dosť veľa, aby vznikla hustá hmota, ktorú dochutíme bazalkou, mätou či medovkou, môžeme pridať aj orechy, cesnak, podľa chuti a fantázie. Potom už len dobre premiešame a necháme cez noc stáť."

Pol roka nejedli Alenini synovia ani tradičné cukrovinky, s výnimkou kvalitnej horkej čokolády. Dostávali racionálne sladkosti - sezamové tyčinky, lízanky z javorového sladu a podobne.

"Aj palacinky som robila bez kravského mlieka, ktoré nie je dobré piť v období nádchy, pretože zahlieňuje. Používala som mlieko pohánkové alebo ovsené. Aj hladkú múku som vymenila za ražnú pomiešanú so špaldovou. S vajíčkami a troškou soli vzniklo výborné cesto."

SkryťVypnúť reklamu

Nechceme násilie

Hoci mamina netradičná kuchyňa synom chutila, po pol roku s jej striktným dodržiavaním skončila:

"Jedného dňa mi totiž deti povedali - tak strašne závidíme spolužiakom, že idú na obed a my zase budeme mať tú trápnu ryžu s riasami! Okamžite som ich prihlásila na obedy, lebo najhoršie je, keď človek robí niečo proti vôli druhého. Pochopila som, že najdôležitejšia je rovnováha. Pomôcť sa dá iba do určitej miery, lebo vytvoriť si zo zdravého stravovania stres je absurdné a rovnako škodlivé, ako keby som ich živila údeným. Nič sa nemá lámať cez koleno, aby deti raz nepovedali - neznášam racionálnu stravu, lebo nám ju mama vnucovala. Teraz viem, že už majú jej zásady navždy v hlave, majú ju radi a nič sa nestane, keď si sem-tam dajú aj rezeň, ak naň dostanú chuť."

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Aleny Čermákovej

Polievka borania

1/5 kg bravčového alebo kuracieho mäsa (napríklad prsia alebo prerastené bravčové ako na segedínsky guláš), bobkový list, celé čierne korenie, soľ, paprika, paradajka (jedna, ale aj viac podľa chuti), aspoň dve hrste žltých fazuľových strukov, malý paradajkový pretlak, dve vajcia, kyslá smotana

Osolené mäso nakrájame na kocky a dáme variť do vody. Pridáme dva bobkové listy, niekoľko guľôčok čierneho korenia a soľ. Keď je mäso polomäkké, pridáme rozkrájanú papriku, paradajku, žlté fazuľové struky a paradajkový pretlak. Keď sú suroviny uvarené, vmiešame dve rozšľahané vajcia a na tanieri dochutíme polievku kyslou smotanou.

Polievka životabudič

Zemiaky, hladká múka, lyžica oleja alebo masti, minimálne jedna veľká hlavička cesnaku, petržlenová vňať, soľ

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky pokrájame nadrobno a uvaríme domäkka v osolenej vode. Potom ich vo vode, kde sa varili, roztlačíme, aby vznikla hustá polievka. Pridáme svetlú zátrepku, veľmi veľa cesnaku a pe-tržlenovú vňať.

Antipaprikáš

Cibuľa, morčacie mäso, paradajkový pretlak, soľ, kyslá smotana, lyžica hladkej múky, asi 1 dl vody

Cibuľu nakrájame nadrobno, necháme speniť a pridáme na rezančeky pokrájané osolené morčacie mäso. Opečieme, pridáme paradajkový pretlak a trochu vody a dusíme. Keď je mäso uvarené, vmiešame kyslú smotanu s rozmiešanou lyžicou hladkej múky a ešte chvíľku necháme povariť, aby vznikla hustá omáčka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 892
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 944
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 787
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 867
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 2 773
  6. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 764
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 369
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 163
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu