. Stravovanie možno zabezpečovať vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom právnickej či fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať alebo sprostredkovávať stravovacie služby.
Pod stravovaním sa rozumie zabezpečenie jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja počas pracovnej zmeny dlhšej ako štyri hodiny. Ak bude pracovná zmena trvať viac ako 11 hodín, môže zamestnávateľ zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
Zamestnávateľ nebude mať povinnosť zabezpečiť stravovanie len v prípade, keď bude zamestnanec na pracovnej ceste.
Výška príspevku zamestnávateľa na stravovanie je určená horným limitom, a to 55 % hodnoty jedla, najviac 55 % stravného, poskytovaného na pracovnej ceste trvajúcej od 5 do 12 hodín. Výšku stravného určuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a vzhľadom na meniace sa ceny potravín a stravovacích služieb ju pravidelne valorizuje.
Na rozdiel od dnešného právneho stavu sa podľa nového Zákonníka práce umožní zamestnávateľovi, aby namiesto stravy poskytol zamestnancovi finančný príspevok v rovnakej sume, ak nebude môcť zabezpečiť stravovanie alebo ak to bude vylúčené pre špecifické podmienky práce zamestnanca.