Kvet lipy patrí k obľúbeným čajovinám. FOTO - AUTOR |
Aká je ideálna čajová zmes z liečivých bylín a kvetov?
F. D., Topoľčianky
Pri príprave bylinkových čajov sa riadime určitými zásadami. Na zostavenie čajoviny treba poznať vlastnosti bylín, teda účinky v nich obsiahnutých liečivých látok, ako aj chorobu, ktorú chceme liečiť, alebo jej chceme predchádzať.
Každá čajovina obsahuje obyčajne jednu alebo viac základných zložiek, v menšom množstve pomocné zložky a látky upravujúce chuť i vôňu čajovej zmesi (drogy). Upravené drogy (porezané, pomleté) odvážime v predpísanom množstve a dobre zamiešame. Zo zmesí najčastejšie pripravujeme čaje (zápary a odvary). Drogy obsahujúce slizovité látky macerujeme. Účinky čajov sa prejavujú individuálne. Čo niekomu osoží, druhému môže škodiť, preto čaje nepijeme bez uváženia.
Domáce zdravotné čaje (s obsahom vitamínov) si môžeme pripraviť z rovnakých dielov jahodových, ostružinových, malinových listov či z jabĺčkových šupiek pripravujeme vždy čerstvé a pijeme ich spravidla po jedle. Majú byť teplé a sladené medom.
Hodnotnú čajovinu posilňujúcu organizmus si pripravíme aj z rovnakých dielov listov jahôd, malín, černíc, vňate ľubovníka, mäty piepornej, medovky, pamajoránu, prasličky, pŕhľavy, repíka a kvetu divozelu. Denne vypijeme šálku odvaru osladeného medom.
Pri artérioskleróze osoží čajovina z hlohu, imela, pastierskej kapsičky, komonice, blizien kukurice, ľubovníka, myšochvostu, pagaštanu, paliny dračej, pamajoránu, prasličky, púpavy, ruty, vresu a zlatobyle (pijeme 3 až 5 decilitrov nesladeného odvaru počas dňa, pričom dodržiavame životosprávu a diétu).
Autor: RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.