Lýdia Eckhardtová vyštudovala Právnickú fakultu v Bratislave, ale venuje sa módnemu návrhárstvu. Má za sebou množstvo módnych prehliadok doma i v zahraničí. Je vydatá, má syna Martina. FOTO SME - PAVOL MAJER
Keďže Lýdia Eckhardtová sa pohybuje vo svete vysokej módy, mnohí ľudia si myslia, že domácnosť a varenie jej nič nehovoria. Nie je to však tak. ,,Som normálna žena, ktorá neznáša neporiadok, s vyťahanými rukami nosí nákupy a aj každý deň varí. Už aj preto, že mám sedemnásťročného syna, ktorý športuje a potrebuje dve teplé večere denne," hovorí módna návrhárka.
K vareniu má veľmi dobrý vzťah, ale až na výnimky príprave jedla nezvykne venovať viac ako tridsať minút. Najradšej chystá rýchle zapekané jedlá. ,,Dajú sa totiž pripraviť vopred. Po príchode rodiny alebo hostí potom stačí, aby som to dala do rúry a jedlo je za pár minút hotové. Keďže som celá zrýchlená, veľmi mi to vyhovuje."
Experimentov sa nebojí
Variť začala postupne. V osemnástich rokoch prišla študovať do Bratislavy, a tak sa musela naučiť postarať sa aj o svoj žalúdok. ,,Nezabudnem na prvé vyprážanie mäsa. Nevedela som odhadnúť, koľko dať oleja, až vznikla zhorenina, takže sme pre dym museli takmer vymaľovať."
Len čo sa však cítila istejšia a varenie ju začalo tešiť, prišlo na rad aj experimentovanie. Rada si vystrihuje zaujímavé recepty z novín a časopisov, ktoré dopĺňa o vlastné nápady. Niekedy sa pri varení inšpiruje aj momentálnym obsahom chladničky, čo však môže mať svoje úskalia. ,,Nedávno si napríklad manžel spomenul, aký výborný zelerový šalát som raz urobila, a že by ho chcel znovu. Lenže ja som si už jeho presné zloženie nepamätala."
Opekačky so susedmi
Kým mnohí ľudia sa s priateľmi stretávajú radšej v reštaurácii, lebo je to pohodlnejšie než pripravovať pohostenie doma, Lýdia Eckhardtová to nemá veľmi rada. ,,Už preto, že máme veľa príjemných susedov, s ktorými sa napríklad v lete stretávame pravidelne na opekačkách. Ja mám pritom vždy pocit, že kým sa mäso na grile prepečie, budú hostia hladní, a tak im hneď po príchode ponúknem čerstvo pripravené zapečené predjedlo."
Pre módnu návrhárku je dôležité aj stolovanie. ,,Asi sa v tom prejavuje moja profesia. Manžel občas hovorí, že sme ako v múzeu. Ja však viem, že keď niekde prídeme, a nie je to ako u nás doma, jemu i synovi čosi chýba."
Jedáva päťkrát denne
Módnej návrhárke chutí najviac talianska kuchyňa, jej manželovi zasa čínska.
,,Obidve ponúkajú ľahké jedlá, ktoré nezaťažia žalúdok, sú zdravé a netreba pri nich počítať každú kalóriu. Už dávno som sa presvedčila, že takéto stravovanie pôsobí na mňa veľmi pozitívne. Som vitálnejšia, mám zdravšiu pleť i vlasy."
Dodržiava tiež pravidlo jesť päťkrát denne. "Kedysi som si totiž prečítala knihu o biorytmoch nášho tela, kde sa píše, že ak jete päťkrát denne, nemáva organizmus pocit hladu a neukladá si zbytočné zásoby. Môžem potvrdiť, že je to pravda."
Na raňajky si Lýdia Eckhardtová dáva obvykle jogurt s mžsli, predpoludním ovocie a ak ju nečaká pracovný obed, prinesie si do práce jedlo z domu. Obvykle sú to jej obľúbené cestoviny alebo ryža a vždy kopa šalátu. Poobede si dáva opäť ovocie a večer prídu na rad napríklad kuracie prsia so šalátom. Medzi dvoma jedlami sa snaží udržiavať aspoň dvojhodinovú prestávku, aby nebolo naraz telo príliš zaťažené. Tým, ktorí trpia nočným hladom, odporúča jesť tzv. negatívne potraviny - ananás, kapustu, brokolicu či grepy. Sú nízkoenergetické a obsahujú veľa vlákniny, na ktorej spracovanie potrebuje telo veľa energie. Aj módna návrhárka však občas zhreší a vôbec sa netrýzni, keď jej príde na chuť napríklad čokoláda. Len ju nezje naraz celú. Akékoľvek diéty odmieta. ,,Kedysi som zopár diét držala. Pri chudnutí ste však stále v strese, pretože myslíte iba na jedlo - a obvykle aj tak nastane jojo efekt. Jediným riešením je celková úprava životného štýlu, zmena stravovacích návykov a viac pohybu. Aj keď to môže byť spočiatku ťažké, výsledky sa dostavia."
Recepty Lýdie Eckhardtovej
Dve ľahké predjedlá
Lístkové cesto, syr Bambino alebo Lunex, plátkový syr, šunka, vajce, tymián
Vyvaľkáme lístkové cesto, natrieme ho syrom Bambino alebo Lunex, na to položíme plátky šunky a plátky syra. Stočíme, necháme v chladničke dve až tri hodiny, prípadne v mrazničke pol hodiny. Nakrájame na kolieska a položíme na plech. Potrieme vajíčkom, posypeme tymiánom a na niekoľko minút zapečieme.
Zemiaky, bryndza, plesnivý syr, plátkový syr, oravská slanina, smotana, cesnak
Zemiaky uvaríme v šupke nie celkom do mäkka. Prekrojíme, vydlabeme stred, naplníme bryndzou alebo plesňovým syrom, na vrch dáme plátkový syr, oravskú slaninu a zapečieme. Ako príloha je výborná smotana s cesnakom.
Expresný obed
Zemiaky, maslo, zeleninová kocka, hrášok, 1 vajce, kuracie prsia, plesňový syr, šľahačka, čučoriedkový džem, šalát, olivový olej, balzamikový ocot
Uvaríme zemiaky a preložíme ich na misu z jenského skla.
Štyri až päť kúskov necháme vo vode na polievku a rozpučíme ich vidličkou. Pridáme lyžicu masla, zeleninovú kocku, hrášok a na záver ,,pustíme" do polievky jedno vajíčko. Krátko povaríme.
Kým sa varí polievka, nevyklepané kuracie prsia potrieme z oboch strán troškou masla a položíme na vrúbkovanú teflonovú panvicu. Za tri minúty opekania napuchnú, preložíme ich na druhú polovicu jenskej misy a na vrch dáme plesňový syr. Zemiaky aj prsia zalejeme šľahačkou a 5 minút zapekáme. Na záver môžeme dochutiť zohriatym čučoriedkovým džemom.
Podávame s hlávkovým šalátom, ktorý polejeme olivovým olejom a balzamikovým octom.
Kuracie prsia so syrom a mandľami
Kuracie prsia, syr Lunex, lupienky mandlí, čučoriedkový džem
Kuracie prsia narýchlo opečieme na vrúbkovanej teflonovej panvici na masle. Položíme na ne Lunex, posypeme lupienkami mandlí a v rúre zapečieme. Na zvýraznenie chuti môžeme k prsiam pridať na záver čučoriedkový džem.
Sladký dezert
Palacinkové cesto, nutella, džem, mandle, čokoláda, šľahačka
Pripravíme menšie palacinky, natrieme nutellou a džemom výraznej chuti, posypeme lupienkami mandlí. Zrolujeme, polejeme čokoládou a zapečieme. Hotové ozdobíme šľahačkou.