Kontrolu robia, podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Rudolf Smriga, v zmysle hesla Od maštale po stôl. Príčinou ich kontrol je podozrenie na výskyt vtáčej chrípky v Európe.
Jeden expertný tím sa špecializuje na monitorovanie závodov čiže bitúnkov a mliekarní. Druhý tím inšpektorov sa zameriava na nákazy a pohotovostné plány. Tretí tím sa orientuje na zdravie zvierat, chovy a ich evidenciu, konštatoval Smriga. V tejto súvislosti vysvetlil, že "zviera od svojho príchodu na svet musí byť identifikované až po stôl. " Ak si podľa neho človek kúpi hovädzinu, v obchode musí byť jasné, z ktorého chovu pochádza, aby bolo možné dokladovať, čím zviera kŕmili, či bolo choré a ako ho liečili".
Inšpektori zverejnia prvé výsledky svojho monitorovania v piatok Do troch týždňov by mali vypracovať podrobné závery a zaslať ich na Slovensko.
Štátna veterinárna a potravinová správa prijala v súvislosti s podozrením na výskyt vtáčej chrípky v Turecku a Rumunsku viacero opatrení. Zakázala dovoz a tranzit všetkých druhov vtákov a vajec a výrobkov s ich obsahom. Zakázala tiež dovoz mäsa z hydiny z týchto krajín. Zákaz platí aj na dovoz trofejí z lovnej zveri, pokiaľ ide o vtáky. (tasr)