V tomto roku bola bohatá úroda strukovín. FOTO - IT |
Proces starnutia spomaľuje aj konzumácia klíčkov v zelenom stave bez tepelného spracovania, najmä v šalátoch a nátierkach. Klíčiť možno semená strukovín, tekvice, obilnín a olejnín. Klíčky sú bohaté na vitamíny, enzýmy, minerálne látky a stopové prvky, ktoré aj v malých dávkach pôsobia pozitívne na dôležité životné procesy. V tomto roku bola bohatá úroda strukovín. Ich semená môžeme naklíčovať v nádobách z pálenej hliny alebo zo skla takto:
Semená strukovín prepláchneme a na chvíľu vložíme do vriacej vody. Potom ich necháme 6 až 12 hodín napučať vo vode (na kilogram strukovín liter vody), dobre premyjeme na site a dáme klíčiť do nádoby. Semená premývame dvakrát za deň počas 4 až 6 dní. Vyklíčia aj v byte pri izbovej teplote (svetlo nie je pri klíčení potrebné). Zrelé klíčky dosahujú dĺžku 20 až 30 milimetrov. V chladničke ich možno uchovať 1 až 3 dni. (hk)