Pondelok, 4. júl, 2022 | Meniny má Prokop

Otvorený list dizajnérov ministrovi kultúry

Vážený pán minister kultúry SR,

ako členovia obce dizajnérov a Rady dizajnu Slovenského centra dizajnu, ktorí zastupujú školstvo, grafický a priemyselný dizajn, podnikateľský sektor, vyjadrujeme znepokojenie v súvislosti s informáciou o zrušení Slovenského centra dizajnu k 31. 12. 2005, ktoré bolo ústne tlmočené riaditeľke Slovenského centra dizajnu Mgr. Kataríne Hubovej a zamestnancom Slovenského centra dizajnu dňa 23. septembra zastupujúcim generálnym riaditeľom sekcie umenia ministerstva kultúry Ing. arch. Martinom Mašekom.

SkryťVypnúť reklamu

S rozhodnutím sme boli oboznámení na rozšírenom zasadnutí Rady dizajnu dňa 26. 9. 2005. Dizajnéri sú súčasťou kultúry a sú presvedčení, že kultúrna politika štátu má zastrešovať dizajn rovnako ako iné oblasti.

Ako zástupcovia profesijnej obce, ktorá sa každoročne rozširuje o mladých dizajnérov, s týmto rozhodnutím nemôžeme súhlasiť. Považujeme ho za závažne poškodzujúce oblasť dizajnu na Slovensku.

Je to v protiklade s politikou, ktorú robia všetky krajiny Európskej únie, kde je dizajn chápaný ako nezastupiteľný nástroj rozvoja ekonomiky a kultúry.

Rozhodnutie o zrušení jedinej slovenskej, pätnásť rokov budovanej inštitúcie na podporu dizajnu, sa deje bez zdôvodnenej odbornej analýzy činnosti a poslania SCD a bez diskusie s odbornou verejnosťou. K diskusii vyzvala Rada dizajnu SCD vedenie sekcie umenia ministerstva kultúry na rokovaní rady vo februári 2005.

SkryťVypnúť reklamu

Sme presvedčení, že zrušenie Slovenského centra dizajnu je dôkazom neštandardného uvažovania člena Európskej únie, v ktorej všetky krajiny majú dizajncentrá ako nástroj na uplatňovanie vládnej politiky rozvoja dizajnu. Zrušenie Slovenského centra dizajnu a vyradenie dizajnu z kultúrnej politiky nie je v súlade s rozvojovými koncepciami Európskej únie a vyčleňuje Slovensko z medzinárodných kontaktov a informačných sietí.

Považujeme za nevyhnutné upozorniť verejnosť na všetky negatívne dôsledky, ktoré by vyplynuli z tohto rozhodnutia.

Podpísaní: doc. Štefan Klein, prorektor VŠVU Bratislava, prof. PhD. Ivan Petelen, Fakulta architektúry STU Bratislava, Ing. Tibor Uhrín, TU Košice, Ing. Branislav Jelenčík, Združenie priemyselných dizajnérov, Rada slovenskej výtvarnej únie, Ing. Tono Bendis, priemyselný dizajn, Mgr. Art. Ľudmila Bolešová, odevný dizajn, akad. soch. Ivan Čobej, nábytkový dizajn, Ing. arch. Júlia Kunovská, World Craft Council Slovakia, Mgr. Ivica Markovičová, sklo a keramika, Mgr. Art. Robert Paršo, grafický dizajn, Ing. Marek Škripeň, priemyselný dizajn, akad. mal. Dušan Junek, prezident organizačného výboru Trienále plagátu Trnava, akad. arch. Karol Weisslechner, vedúci Katedry úžitkových umení VŠVU.

Bratislava, 26. 9. 2005

1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  3. Slovákovi sa podaril zázračný vynález. Môže zmeniť predpovede počasia
  4. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  5. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  7. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Nadšenie zo skúsenosti prenášajú v dm na zákazníka
  2. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  3. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  4. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  5. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  6. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  7. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  8. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 819