Na rozbehnutie ekofarmy treba päť P

Ján Šlinský po nežnej revolúcii pri Michalovciach založil jednu z prvých ekofariem. Veril, že ekofarmárstvo pomôže na východnom Slovensku obnoviť stredný roľnícky stav. Po rokoch prešiel na ekofarmu Mašekov mlyn do Vrábľov. "Na východe som rokoval s ...

Ján Šlinský je prvý slovenský ekozeleninár. FOTO - RICHARD MEDAL


Ján Šlinský po nežnej revolúcii pri Michalovciach založil jednu z prvých ekofariem. Veril, že ekofarmárstvo pomôže na východnom Slovensku obnoviť stredný roľnícky stav. Po rokoch prešiel na ekofarmu Mašekov mlyn do Vrábľov. "Na východe som rokoval s piatimi vlastníkmi pôdy, ktorí sa na mňa pozerali ako na blázna. Teraz hovorím s jedným vlastníkom, ktorý je presvedčený, že robíme správnu vec a má na to peniaze. Peniaze mnohí ekológovia pokladajú za zlé, ony sú však neutrálne. Na rozbehnutie ekofarmy treba totiž päť P - presvedčenie, poznanie, pôdu, prácu a peniaze. Všetko je rovnako dôležité. Ak máte presvedčenie a nedáte do toho peniaze, nerozbehnete sa, rovnako, ak máte peniaze a chýba presvedčenie," vysvetľuje Šlinský.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ekopoľnohospodárstvom sa zaoberal ešte na vysokej škole a neskôr ako šéf zeleninárskeho ústavu. "Vtedy bolo ekologické cítenie nepriateľské, obviňovali ma, že ohrozujem poľnohospodársku bezpečnosť štátu, keď hovorím - nepoužívať agrochemikálie. Hovoril som, že ich nemáme používať plošne a rutinne," spomína.

Dnes sa vyhýba akýmkoľvek chemikáliám, pôdu obrába v osemročnom cykle - štyri roky sa na nej pasie dobytok, rok sadí hlúbovinu, rok plodovinu, teda paradajky, papriky, uhorky, melóny či baklažán, nasleduje cibuľovina a koreňová zelenina a ďalší rok strukovina. Bežní farmári krútia hlavou, že je to dlhý čas, Šlinský však odpovedá: "Ak človek myslí len na seba, áno, ale my myslíme aj na tých, čo prídu po nás."

Pôdu preto neorie, len prekopáva, aby neporušil jej štruktúru, hnojí len maštaľným hnojom a kompostom, škodcov zberá ručne a burinu ručne pleje. "Mne volajte, až keď zapadne slnko," radí tým, ktorí chcú na Mašekov mlyn prísť po zeleninu, ovocie, mlieko či syry.

SkryťVypnúť reklamu

Má svojich zákazníkov aj v Klube priateľov ekologického poľnohospodárstva Bio PaPa, ktorí veria jeho myšlienke a požičali mu peniaze na investície. Spolu s inými nadšencami napísali, o aké biosuroviny majú záujem, a teraz čakajú, kým sa farma rozbehne a oni si začnú chodiť po ekologické potraviny.

Minulý a tento týždeň patria Dňom ekologického poľnohospodárstva. Po Slovensku prebiehajú ochutnávky, prvá z nich bola v Bratislave. Ľudia hádali, ktoré jabĺčka a mrkva sú bio a ktoré sú z bežnej farmy. Tí, čo uhádli, hovorili, že biojabĺčka boli "chutnejšie, konzistnejšie a mrkva sladšia". Nie všetkým sa však uhádnuť podarilo. Podľa Klaudie Medalovej (vpravo) z Klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva v Trenčíne je ľahšie rozlíšiť bioparadajky, ktoré sú "plné slnka". Spotrebitelia sa väčšinou sťažovali, že vôbec nevedia, kde môžu biopotraviny kúpiť a boja sa aj vysokej ceny. Na slovenských ekofarmách možno kúpiť liter biomlieka alebo jablkovej šťavy za 15 korún, kilo jabĺk za desať korún a zemiakov za osem korún. Dni ekopoľnohospodárstva pokračujú, informácie nájdete na www.biospotrebitel.sk. Dnes je deň otvorených dverí na farmách v Odorici pri Levoči a Rudníku na Myjave, budúcu sobotu v Sklennom, zajtra ochutnávka v Košiciach, v utorok v Banskej Štiavnici, v stredu a vo štvrtok vo Zvolene. FOTO SME - ANDREA HAJDÚCHOVÁ


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 666
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 351
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 657
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 237
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu