Ján Šlinský je prvý slovenský ekozeleninár. FOTO - RICHARD MEDAL |
Ján Šlinský po nežnej revolúcii pri Michalovciach založil jednu z prvých ekofariem. Veril, že ekofarmárstvo pomôže na východnom Slovensku obnoviť stredný roľnícky stav. Po rokoch prešiel na ekofarmu Mašekov mlyn do Vrábľov. "Na východe som rokoval s piatimi vlastníkmi pôdy, ktorí sa na mňa pozerali ako na blázna. Teraz hovorím s jedným vlastníkom, ktorý je presvedčený, že robíme správnu vec a má na to peniaze. Peniaze mnohí ekológovia pokladajú za zlé, ony sú však neutrálne. Na rozbehnutie ekofarmy treba totiž päť P - presvedčenie, poznanie, pôdu, prácu a peniaze. Všetko je rovnako dôležité. Ak máte presvedčenie a nedáte do toho peniaze, nerozbehnete sa, rovnako, ak máte peniaze a chýba presvedčenie," vysvetľuje Šlinský.
Ekopoľnohospodárstvom sa zaoberal ešte na vysokej škole a neskôr ako šéf zeleninárskeho ústavu. "Vtedy bolo ekologické cítenie nepriateľské, obviňovali ma, že ohrozujem poľnohospodársku bezpečnosť štátu, keď hovorím - nepoužívať agrochemikálie. Hovoril som, že ich nemáme používať plošne a rutinne," spomína.
Dnes sa vyhýba akýmkoľvek chemikáliám, pôdu obrába v osemročnom cykle - štyri roky sa na nej pasie dobytok, rok sadí hlúbovinu, rok plodovinu, teda paradajky, papriky, uhorky, melóny či baklažán, nasleduje cibuľovina a koreňová zelenina a ďalší rok strukovina. Bežní farmári krútia hlavou, že je to dlhý čas, Šlinský však odpovedá: "Ak človek myslí len na seba, áno, ale my myslíme aj na tých, čo prídu po nás."
Pôdu preto neorie, len prekopáva, aby neporušil jej štruktúru, hnojí len maštaľným hnojom a kompostom, škodcov zberá ručne a burinu ručne pleje. "Mne volajte, až keď zapadne slnko," radí tým, ktorí chcú na Mašekov mlyn prísť po zeleninu, ovocie, mlieko či syry.
Má svojich zákazníkov aj v Klube priateľov ekologického poľnohospodárstva Bio PaPa, ktorí veria jeho myšlienke a požičali mu peniaze na investície. Spolu s inými nadšencami napísali, o aké biosuroviny majú záujem, a teraz čakajú, kým sa farma rozbehne a oni si začnú chodiť po ekologické potraviny.
Minulý a tento týždeň patria Dňom ekologického poľnohospodárstva. Po Slovensku prebiehajú ochutnávky, prvá z nich bola v Bratislave. Ľudia hádali, ktoré jabĺčka a mrkva sú bio a ktoré sú z bežnej farmy. Tí, čo uhádli, hovorili, že biojabĺčka boli "chutnejšie, konzistnejšie a mrkva sladšia". Nie všetkým sa však uhádnuť podarilo. Podľa Klaudie Medalovej (vpravo) z Klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva v Trenčíne je ľahšie rozlíšiť bioparadajky, ktoré sú "plné slnka". Spotrebitelia sa väčšinou sťažovali, že vôbec nevedia, kde môžu biopotraviny kúpiť a boja sa aj vysokej ceny. Na slovenských ekofarmách možno kúpiť liter biomlieka alebo jablkovej šťavy za 15 korún, kilo jabĺk za desať korún a zemiakov za osem korún. Dni ekopoľnohospodárstva pokračujú, informácie nájdete na www.biospotrebitel.sk. Dnes je deň otvorených dverí na farmách v Odorici pri Levoči a Rudníku na Myjave, budúcu sobotu v Sklennom, zajtra ochutnávka v Košiciach, v utorok v Banskej Štiavnici, v stredu a vo štvrtok vo Zvolene. FOTO SME - ANDREA HAJDÚCHOVÁ |