FOTO - AUTOR |
I. P., Vlčany
Sú to typické príznaky baktériovej škvrnitosti hlúbovín. Najprv sa na okrajoch listov objavujú bledohnedé škvrny v tvare písmena V.
Škvrny sa zväčšujú a postupne zachvátia celý list. Baktérie prenikajú do cievnych zväzkov, ktoré černejú. Ochorenie sa šíri predovšetkým pri vyšších teplotách a výdatných zrážkach alebo pri častom zavlažovaní rastlín vo forme postreku, najmä v letnom období.
Baktérie sa prenášajú osivom a udržujú sa aj na rastlinných zvyškoch v pôde, preto je ochrana hlúbovín proti baktériovej škvrnitosti problematická. Prvoradé je používanie zdravého osiva a dodržanie správneho osevného postupu (nepestovať hlúboviny na tej istej ploche aspoň tri roky). Chemická ochrana sa proti tomuto ochoreniu bežne nevykonáva. V prípade potreby sa môžu porasty hlúbovín preventívne ošetriť mednatými prípravkami (napríklad Kuprikol 50, Champion 50 WP) aj s prídavkom zmáčadla.
Autor: Ing. JURAJ MATLÁK