Ján Slezák (1978 ) - vyštudoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, divadelnú fakultu, odbor muzikálové herectvo. Účinkoval v muzikáloch v Bratislave, Brne i v Prahe, ale aj v Rakúsku, Nemecku a vo Švajčiarsku. Hlavné úlohy hral a spieval vo West Side Story, v Pomáde, Rebeloch, Kleopatre, Hamletovi či najnovšie v Na skle maľované na Novej scéne v Bratislave. Je členom tanečnej skupiny SCREAM Senica, s ktorou získal titul vicemajstra sveta v disciplíne hip-hop dance groups. Má vlastnú hudobnú kapelu, ktorá sa venuje rock-pop-soulovej hudbe. FOTO SME - PAVOL MAJER
Kto už stihol vidieť Jána Slezáka ako Jánošíka v novom muzikáli Na skle maľované, určite ho zaujali jeho tanečné výkony, kde drží krok s profesionálnymi tanečníkmi zo SĽUK-u. Na jeho kondícii má zrejme podiel aj kapusta, veď sa predsa vraví - od kapusty chlap je hustý. Kapusta je tradičné jedlo zo Záhoria a Ján Slezák je hrdým Záhorákom odchovaným na záhoráckej kuchyni.
Keď vraj otec sleduje Jankov apetít, zvykne mu hovoriť, že nie je človek, ale kyselina. Tanečnice z divadla sa zase ponosujú, že pri jedle sa na neho nemôžu dívať, lebo už len z toho pohľadu priberajú. A keď má cestovať domov do Senice, mama to chce vedieť dopredu, lebo musí pripraviť minimálne dvojnásobné množstvo, než zvykne variť svojim dvom zvyšným chlapom. Janko Slezák zje jednoducho za troch, ale nevidieť to na ňom. Kalórie vyšportuje a vytancuje, vypotí v posilňovni či v hale pri skákaní a akrobacii.
Kapusta vedie
Janko však nielen rád je, ale aj varí. Jeho vzťah k vareniu formovali babka s mamou, obe skvelé kuchárky. Janko miluje ich zemiakové šaláty s majonézou aj s octom na kyslo, pečené mäso, omáčky od výmyslu sveta. Jeho najobľúbenejším jedlom je však pečené mäso s kapustou a kysnutou knedľou.
"Mama knedle nekupuje. Robí domáce a sú skvelé. Aj jej kapusta má špecifickú chuť. Pridáva do nej červenú papriku a bohviečo ešte, v čom je to tajomstvo. Nikde inde som takú kapustu nejedol."
Janko má rád aj mamine halušky.
"Na Záhorí sa inak halušky veľmi nevaria, skôr knedle a zemiaky. Hoci salaše tu boli. Napríklad kúsok za Sobotišťom je Valcha a tam bol kedysi obrovský salaš, niekoľko tisíc oviec. Teraz sa chov oviec na Záhorí zase začína obnovovať, a to je dobre, pretože ovečky do čarokrásneho prostredia prírody akosi patria."
Predsa len skôr než bryndzové halušky sú pre Záhorie typické jedlá z kapusty. Aj Slezákovci ako správni Záhoráci si kapustu robia sami.
"A hneď do troch dvadsaťpäťkilových sudov. U nás sa kapusta nešliape, ale tlačí päsťami, to je chlapská robota. Ale len preto, že na to treba silu, inak si prácu nedelíme na mužskú a ženskú, a aj my s bratom a otcom pomáhame, čo treba. Krájame kapustu aj cibuľu, všetko, čo nám nakážu."
Slezákovská kyslá kapusta je tradičná, nemajú žiaden špeciálny recept. Akurát Janko si ju potom ešte oštipľaví, pretože miluje pikantné chute.
Inšpiratívne vymýšľance
Kým mama s babkou varili tradične po záhorácky, otec naučil syna variť s fantáziou.
"Je totiž kuchárom, ktorý vždy z toho, čo dala chladnička, vykúzlil nové, fantastické jedlo.
Aj sme to zvykli volať otcove vymýšľance."
Janko sa naučil variť tak, že sledoval babku, mamu aj otca pri sporáku, občas sa niečo spýtal a potom to vyskúšal. Prišlo mu to vhod, keď neskôr býval na internáte a potom na privátoch, kde si so spolubývajúcimi museli variť, pretože reštaurácie sú drahé a na hotdogoch sa tiež nedá prežívať. Vtedy oprášil domáce recepty, ale najmä prešiel na vlastné vymýšľance. Jediné, do čoho by sa nepustil, je pečenie.
"Cesto ešte urobím, aj by som koláč možno ustrážil, ale jednoducho, pečenie ma nebaví." Naopak, veľmi rád pripravuje rozličné šaláty a mäso. Keď žil v Prahe, lebo účinkoval v pražských muzikáloch, mal privát s ďalšími troma tanečníkmi a navzájom si vyvárali. Z Jankových receptov mali najväčší úspech zeleninové fit šaláty a mäso dusené na provensálskom korení s kečupom a horčicou.
"Bol to experiment, ale vznikla z toho veľmi zaujímavá omáčka, ktorá má u každého úspech."
Zaujímalo nás, či si takto zvykli vyvárať s kolegami aj počas skúšania Jánošíka. Vraj nie, so sľukármi mali párty skôr pri poháriku. "Ale s mierou," zdôrazňuje Janko.
A čo je okrem kapusty Jánošíkovou obľúbenou potravinou? Cibuľa. Miluje ju tak, že niekedy neodolá ani pred predstavením a potom rýchlo zháňa žuvačky. No a čo by nikdy v živote nezjedol? Nuž, nikdy ho neponúknite tlačenkou.
Recepty Jána Slezáka
Jankov vymýšľanec
1 balíček kuracích pŕs, cibuľa, tri lyžice horčice, tri lyžice kečupu, provensálske korenie, sladká mletá červená paprika, čierne korenie, cesnak, tavený syr, prípadne rôzne bylinky a koreniny podľa chuti
Cibuľu opražíme do zlatista, pridáme kuracie prsia nakrájané na väčšie kocky a opečieme. Trošku podlejeme vodou a okoreníme rôznymi koreninami, základom je však provensálske korenie, červená paprika a čierne korenie. Necháme chvíľu podusiť a potom pridáme tri veľké lyžice horčice, tri lyžice kečupu a tavený syr. Chvíľu povaríme, kým sa vyparí voda a vznikne hustá voňavá omáčka.
Zdravý šalát
Sezónna zelenina, najmä jarná cibuľka, paradajky, paprika, reďkovka a uhorka, cesnak, soľ, čierne korenie, červená paprika, jogurt, čierny chlieb
Všetku zeleninu nakrájame nadrobno. Ochutíme cesnakom, ale maximálne dvoma strúčikmi, aby chuť zostala v pozadí a neprerážala. Pridáme biely jogurt, trochu sladkej červenej papriky, čierne korenie, soľ a podávame s hriankou z čierneho chleba.
Červená kapusta s jablkami
Hlávka červenej kapusty, pol kila cibule, štvrť kila jabĺk, cukor, soľ
Očistenú kapustu pokrájame nadrobno. Zalejeme vriacou vodou a udusíme do mäkka. Medzitým postrúhame jablká a nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na tuku. Cibuľu s jablkami primiešame ku kapuste. Kapustu dosolíme a dosladíme podľa chuti.
Kvasená kapusta s hruškami
500 g kvasenej kapusty, 500 g hrušiek, 250 g bravčového bôčika, soľ, korenie,
1 dl kečupu, cibuľa, 1 lyžica hladkej múky
Bôčik nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a krátko zo všetkých strán opečieme. K bôčiku pridáme nakrájanú cibuľu, speníme a zasypeme múkou. Chvíľu smažíme na miernom ohni, potom pridáme pokrájanú kapustu, olúpané a na štvrtiny nakrájané hrušky a kečup. Dusíme na miernom plameni pod pokrievkou do mäkka (bez pridania ďalšej tekutiny). Podávame so zemiakovou alebo hrachovou kašou.