FOTO |
Slovenské ekofarmárstvo malo rovnakú štartovaciu pozíciu ako české, no Česi sa rozbehli rýchlejšie. Už v roku 1995 hospodárili ekologickí farmári na 15 tisícoch hektárov, v roku 2002 to už bolo 263-tisíc hektárov. Počet fariem stúpol za rovnaké obdobie zo 181 na 836.
Biopotraviny sú, vzhľadom na zložitosť výroby s veľkým podielom ľudskej práce, asi o 20 percent drahšie, no na českom trhu je podľa agentúry Green marketing asi 1600 produktov, z toho 1100 zahraničných. Česi už majú aj svoju prvú biosalámu a biošunku.
Na fotografii je Albio centrum, čo sú tri bioobchody v rôznych častiach Prahy, vlastná biopekáreň, infocentrum, bioreštaurácia, ktorá ponúka aj biocatering. Majitelia, manželia Zemanovci, práve spúšťajú kurzy varenia z biopotravín a chystajú kuchársku knihu. Určite v nej budú aj ich preslávené sladkosti pripravené bez bieleho cukru - lístkové pirôžky s plnkou z lieskových orieškov, mrkvové koláčiky s hrozienkovou či slivkovou náplňou, špaldové košíčky s krémom z nesírených marhúľ, celozrnný jablkový závin.
FOTO |
FOTO |