FOTO - ČTK |
* Na Slovensku je dnes 218 ekologických fariem s výmerou 94-tisíc hektárov. Podľa ministerstva pôdohospodárstva je ekologické pôdohospodárstvo najdynamickejšie sa rozvíjajúcou zložkou poľnohospodárstva. Ako dôkaz používa hovorkyňa ministra Katarína Czajliková porovnanie - v roku 2003 bolo u nás iba 88 ekologických fariem s výmerou cez 54-tisíc hektárov.
* Ministerstvo sa zhoduje s mimovládnymi organizáciami, že počet fariem nie je všetko, slovenské biopotraviny totiž na trhu chýbajú. Nemá ich kto z bioproduktov vyrábať. V bioobchode sú slovenské väčšinou strukoviny, múka, cestoviny či bylinkové čaje, chýba mlieko či syry, vôbec nemáme biomäso.
* Podľa Klaudie Medalovej z Klubu Bio PaPa (klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva) v Trenčíne sa ešte pred niekoľkými rokmi 95 percent produkcie zo Slovenska vyvážalo, dnes už ponúka biopotraviny asi 30 obchodov so zdravou výživou, z toho štyri majú len biopotraviny - tri v Bratislave, štvrtý v Trenčíne. Niektoré biopotraviny už ponúkajú aj supermarkety.
* Každý ekofarmár, ktorý chce predávať pod značkou bio či eko, musí požiadať o certifikát Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky. Ekofarmárov najmenej dvakrát do roka kontrolujú inšpektori. Farmári, rovnako ako vo svete, si za kontroly platia sami.
* Tento rok ministerstvo prijalo akčný plán rozvoja ekologického poľnohospodárstva, v ktorom si dáva cieľ posilniť postavenie ekologického poľnohospodárstva, zvýšiť jeho konkurencieschopnosť, spropagovať ho a rozšíriť trh s biopotravinami.