Biopotraviny nerovná sa racio potraviny, ktoré si mnohí spájajú s jedlom bez chuti. Sú to bežné potraviny, ktoré sú vyrobené a dopestované bez chemikálií. Farmári v Európskej únii musia dodržiavať smernicu, ktorá ich zaväzuje nepoužívať chemické hnojivá, pesticídy, herbicídy.
Na Slovensku pred vstupom do Európskej únie platili ešte prísnejšie pravidlá - bolo napríklad úplne vylúčené používať syntetické prídavné látky, známe éčka, v únii sú niektoré povolené.
Jesť biopotraviny neznamená byť vegetariánom, bio sú aj mäsové výrobky. Pri chove biohydiny a dobytka je vylúčené podávať antibiotiká, látky na stimulovanie rastu či hormóny. Krmivo má pochádzať z ekologickej farmy, zvieratá musia žiť v dobrých podmienkach - hydina nesmie byť v klietkach, vodné vtáctvo musí mať prístup k potoku, rybníku či jazeru, dobytok nemôže byť držaný len v maštali, ale mať voľný výbeh, no s ochranou pred zlým počasím.
Farmári, ktorí z bežného konvenčného poľnohospodárstva prechádzajú na ekologické, musia prejsť najskôr obdobím konverzie, kým sa môžu pokladať za ekologické a získať certifikát. Obdobie konverzie trvá pri ovocí či zelenine dva roky, pri chove zvierat rok, pri vajciach či mlieku 90 dní.
V celej Európskej únii sú produkty z ekofariem označené slovom "ekologické", zdrobnelinami alebo skratkami ako "eko" či "bio". Svetovou jednotkou v rozlohe ekofariem je Austrália, v spotrebe bioproduktov zas Švajčiarsko.