Kontrolujeme zdravotný stav viniča. FOTO - AUTOR |
a mandle. Plody škrupinovín dobre vysušíme a uskladníme v suchých i vzdušných priestoroch. Ovocie často znehodnocujú osy. Chytáme ich preto do fliaš s užším hrdlom, ktoré naplníme sladkou šťavou. Najlepšie im však chutí pivo.
Kontrolujeme zdravotný stav dozrievajúceho hrozna a dokončíme jeho selekciu. Sledujeme a označujeme kry, ktoré viac rokov nepriniesli úrodu, alebo rodia málo, prípadne nekvalitné ovocie. Takéto kry po zbere úrody vykopeme, zeminu vymeníme a zasadíme nové sadenice požadovaných odrôd. Dokončíme zber skorších a poloskorých odrôd, pripravíme sa na hlavnú oberačku.
V tomto období môžeme ešte vysievať špenát a žeruchu na jarný zber. Žeruchu vysievame do riadkov vzdialených od seba 15 centimetrov. V skleníkoch vysievame po plodovej zelenine endíviu a predpestovanú pekinskú kapustu. Ak ružičkový kel ešte nenasadil ružice, vylomíme rastové vrcholy. Mrkvu a petržlen ošetríme podľa potreby proti múčnatke, zeler proti septóriovej škvrnitosti listov.
Dráče oživujú záhradu najmä v zime. Vysadíme ich ako solitéry na okraji alebo v popredí skupín. Dobre znášajú rez i tvarovanie. Tieto vždyzelené dreviny vysádzame aj pod vyššie stromy, ktoré prepúšťajú dostatok svetla. Vyhovujú im kypré vlhké a dostatočne humózne pôdy. Zaujímavé sú žltým drevom a dekoratívnym vzhľadom. (pav)