V chladničke vydrží pór niekoľko týždňov. FOTO - AUTORKA |
Niektoré odrody narastú pri správnom pestovaní na výživnej pôde do robustných veľkostí. Zimné odrody nájdeme ľahko pod snehom, lebo listy si zachovajú aj v najväčšej zime (vykúkajú spod snehovej pokrývky). Zimný pór má kratšiu a hrubšiu stonku a sýtozelené listy s modrým nádychom. Letný a jesenný pór má, naopak, dlhšiu stonku s viacerými listami.
Letný pór zberáme prvý raz v júni až v auguste (od sejby dozrie o 120 až 130 dní). Jesenný zber robíme v auguste až v novembri (od sejby dozrie o 150 až 280 dní). Zimný pór zberáme od začiatku septembra do polovice mája nasledujúceho roka (od sejby dozrie o 160 až 180 dní). Rýľom alebo vidlami opatrne vyberáme najhrubšie rastliny. Aby sa pór v zime ľahšie vyberal, môžeme ho zakryť lístím, čečinou alebo netkanou textíliou.
Pred tuhými zimami ho vyberieme a uložíme do vlhkého piesku, alebo zmiešaný s rašelinou umiestnime do pivnice či komory. Ak sme zimný pór zasiali na mieste, kde prekáža pri jesennej orbe, presadíme ho aj s väčším balom zeminy na inú vhodnú plochu, z ktorej sa bude dať ľahko vyberať až do jari. V chladničke vydrží niekoľko týždňov. Semeno má trvanlivosť tri roky.
Autor: Mária Vargová