Oľga Dúbravská vyštudovala Filozofickú fakultu na Univerzite Konštantína filozofa v Nitre. Pracovala v rádiu Hviezda FM, v banskobystrickej regionálnej televízii Veni, vidi, neskôr ako regionálna redaktorka v televízii Luna. V televízii Markíza začínala v Lampárni, odtiaľ prešla do spravodajstva. Je vydatá, s manželom Dodom má syna Samuela.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ
Moderátorka Oľga Dúbravská sa s vareškou viac skamarátila,až keď si s manželom Dodom vybudovali spoločnú domácnosť. Vtedy začala variť a dokonca aj pravidelne vypekať. O kysnuté cesto sa však ešte nepokúša.
Ako hovorí, svokra býva blízko, takže im vždy prinesie výborné koláče či posúchy.
Prvé jedlo, ktoré manželovi ponúkla, boli hovädzie stejky s pečenými zemiakmi v alobale, poliatymi smotanou. Všetko by vyšlo na výbornú, keby mäso nenechala pridlho na panvici, takže zostalo úplne tvrdé. Dodo ako dobrý jedák to však zvládol a manželku dokonca pochválil. No hoci sa Oľga odvtedy v kuchyni značne zlepšila, Dodo si stále rád pochutí na výborných jedlách jej mamy, ktoré im navarí vždy, keď ju navštívia. A naučil sa variť aj sám, aj keď predtým k vareniu náklonnosť neprejavoval. Keďže momentálne je pracovne menej vyťažený ako manželka, vyvára najmä detské jedlá pre ich malého Samka. Medzi najobľúbenejšie jedlá mladej rodiny patrí kuracie ražniči, kde sa striedajú kúsky kuracieho mäsa s rozmanitou zeleninou.
O nemeckej kuchyni
Keďže Oľga Dúbravská študovala nemčinu, v cudzom jazyku sa zdokonaľovala aj na stážach v Nemecku. Ktoré jedlá si tam obľúbila? "Prvýkrát som bola ešte ako dieťa s otcom vo východnom Nemecku. Jedli sme tam mastné biele klobásky s bielou horčicou, z ktorých mi bolo strašne zle. Neskôr som však prišla na chuť iným nemeckým špecialitám. Boli to napríklad špeciálne pripravené hovädzie rezne s omáčkou a zemiakovým pyré, ku ktorému bolo ešte pyré z mrkvy a hrášku."
Recepty od Jožka
Počas štúdia brigádovala aj v talianskej pizzérii v Rakúsku. Tam od slovenského kuchára Jožka, ktorý sa kulinárskemu umeniu priúčal priamo v Taliansku, získala postupne veľa zaujímavých receptov. Varí podľa nich dodnes. Vždy, keď príde k Dúbravským návšteva, moderátorka pripraví niečo "od Jožka". Napríklad morčacie prsia con funghi, čo sú prsia na smotane so šampiňónmi a kroketami, stejk na korení s anglickou zeleninou či výbornú pizzu.
"Nedávno som bola so štábom vo Viedni nakrúcať reportáž. Jožkovi som dopredu zatelefonovala, aby nám pripravil niečo dobré, a tak sme po robote k nemu skočili. Všetci kolegovia si pochutnali na jeho senzačnej pizzi," hovorí moderátorka.
Denne čerstvá zelenina
Oľga Dúbravská nepozná jedlo, ktoré by úplne odmietala. Jedinou výnimkou sú pľúcka na smotane - tie nemôže už od materskej škôlky. V televízii ju dokonca volajú kyselina, pretože jej tak chutí. Aj nedávno, keď mali večer poradu, pripravila svojim kolegom slaninu s chlebom a dávala si zarovno s nimi.
Dobrým jedákom je od detstva, na rozdiel od súčasnosti však bola kedysi bacuľka. Chutilo jej takmer všetko, a tak sa jedna babka z Lučenca a druhá z Nitry len pretekali, ktorá dievčatku lepšie navarí. A spolu s Oľginou mamou, výbornou kuchárkou, sa tešili, že sa do dieťatka toľko pomestí a že to na ňom aj vidno.
V puberte ju preto chytil ošiaľ chudnutia. Skúšala rôzne uhľohydrátové diéty, nikdy to však nevydržala viac ako dva dni. Vždy sa k jedlu vrátila a vychutnávala si ho. No aj tak dosiahla postupne takú váhu, s ktorou bola spokojná, takže už nikdy nepotrebovala radikálne diétne obmedzenia. Napriek tomu sa stravuje zdravo. Na raňajky privykla dokonca aj manžela na mrkvu, ktorú restuje na olivovom oleji a potrie ňou slnečnicový chlieb. Okrem toho zje denne pol kila čerstvej zeleniny.
Recepty Oľgy Dúbravskej
Morčacie prsia Con Funghi s kroketami
kusy morčacích pŕs, 400 g krájaných, sterilizovaných šampiňónov, 2 dl zeleninového alebo mäsového vývaru, 2 dl smotany na šľahanie, múka, horčica, soľ, čierne korenie, oregano
Morčacie prsia naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Na panvici ich orestujeme z obidvoch strán. Pridáme šampiňóny a vývar. Keď sú prsia udusené, pridáme smotanu a kávovú lyžičku horčice. Chvíľu povaríme. Na záver jedlo ochutíme trochou oregana. Môžeme servírovať s kroketami.
Špagety Matricciani
1 balík špagiet, 2 dl rozmixovaných paradajok, 2 dl smotany, 1 cibuľa, strúčik cesnaku, trocha oravskej slaniny, olivový olej, soľ, korenie, bazalka, oregano, parmezán
Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak a slaninu. Pridáme rozmixované paradajky a smotanu a omáčku privedieme do varu. Do omáčky vložíme uvarené špagety a už len dochutíme soľou, korením, oreganom a bazalkou. Servírujeme posypané s parmezánom.
Slnečnicové chlebíky s mrkvovo-zelerovou nátierkou
10 kusov slnečnicových chlebíkov, tri kusy mrkvy, polovica väčšej hlávky zeleru, asi 200 g tvrdého syra, 150 g tatárskej omáčky.
Nastrúhame mrkvu, zeler a tvrdý syr. Pridáme tatársku omáčku, všetko zmiešame a hotovú nátierku rozotrieme na opečené slnečnicové chlebíky.