FOTO - AUTOR
L. Š., Malacky
Hnilobu ovocia spôsobujú najčastejšie huby rodu Monilia. Zdravé ovocie neinfikujú, ľahko však prenikajú do plodov poškodených hmyzom (predovšetkým obaľovačmi, osami). Moníliovej hnilobe ovocia predchádzame preto nepriamo, predovšetkým dobre načasovanými postrekmi proti pôvodcom červivosti. Druhým dôležitým preventívnym opatrením je sústavné zbieranie zhnitého ovocia a jeho okamžité zakopanie hlboko do pôdy, aby sa spóry huby z vankúšikov vytvorených na povrchu plodov nedostávali do ovzdušia. Mikroskopicky drobné spóry sú totiž unášané vetrom aj na väčšie vzdialenosti a ak dopadnú na poškodené ovocie, v prítomnosti vody vyklíčia a spôsobia známu hnilobu. Okrem toho najneskôr pri jarnom reze musíme z ovocných stromov odstrániť infikované zoschnuté ovocie - tzv. moníliové múmie, ktoré sú zdrojom infekcie, najmä v jarnom období.
Môžu sa slivky napadnuté šarkou jesť?
J. N., Jablonica
Slivky napadnuté šarkou nie sú pre ľudský organizmus škodlivé, preto ich môžete bez obáv konzumovať. Pri šarke je skôr problémom horšia kvalita ovocia, pretože pre nízky obsah kyselín a cukrov máva fádnu chuť. Na druhej strane stromy napadnuté šarkou sú trvalým zdrojom infekcie pre okolité ovocné stromy, pretože šarka okrem sliviek napáda aj marhule a broskyne. Rozumnejšie je choré slivky vykopať a nahradiť ich odrodami odolnými proti šarke.
Autor: Ing. JURAJ MATLÁK