
FOTO SME - ĽUBOŠ PILC
Naši dovozcovia tvrdia, že ide o politiku únie, ktorá si nechce dať zaplaviť trh lacnejším ázijským mäsom a k tomu istému postoju núti aj menšie štáty.
Naši ľudia kupujú čínske kurence radi, lebo kilo je o desať až dvadsať korún lacnejšie ako pri slovenských. Či kupujú za nižšiu cenu aj rovnakú kvalitu, nie je také isté.
Únia zastavila dovoz, lebo v mäse objavila zakázané antibiotikum (chloramfenikol). Údajne sa tam látka dostala pri prevoze, keď sa ňou dezinfikovali kontajnery.
Slovenskí veterinári nevylučujú, že sa také mäso môže objaviť aj u nás, lebo časť čínskych kurčiat sa k nám dostane práve z únie, odkiaľ ju k nám vozia české a maďarské firmy.
Preto boli vlani na jeseň v Číne dohodnúť dovoz priamo odtiaľ na Slovensko a za kvalitu mäsa sa zaručujú. Nedávno naň dali urobiť testy a podľa zástupcu riaditeľa Štátnej veterinárnej správy Dušana Hlinku „do piatku sme mali vyšetrenia hotové a sú negatívne“.
Hydinárom sa dovoz z Číny nepáči. Aj kvôli veľmi nízkej cene aj preto, že sa hydinového mäsa, nielen z Číny, podľa nich priváža priveľa.
Proti hydinovým dovozom je aj ministerstvo pôdohospodárstva. „Veľmi ma mrzí, že Štátna veterinárna správa na tieto dovozy doteraz adekvátne nereagovala,“ hovorí minister Koncoš. Podľa ministra by dovoz mäsa nemal v budúcnosti presiahnuť tri až päť percent spotreby. Viac na 5. strane (ru)