Ružičkový kel.
FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Skoré odrody kelu hlávkového (Brassica oleracea L. convar. sabauda) vysádzame na voľné hriadky záhrady začiatkom apríla.
V rovnakom čase ho môžeme aj siať. Skorý kel sadíme do sponu 0,4 x 0,4 metra, letné odrody sadíme na vzdialenosť 0,5 x 0,5 metra a neskoré na 0,6 x 0,6 metra.
Pri zavíjaní listov do hlávky treba prihnojiť dusíkom, kypriť pôdu a zavlažovať podľa potreby. Dĺžka vegetačnej doby od vysádzania po konzumnú zrelosť pri skorých odrodách je 50 až 70 dní, pri poloskorých a poloneskorých 100 až 120 dní a pri neskorých, vhodných na uskladnenie, 120 až 160 dní.
Letný a neskorý jesenný kel zberáme až do neskorých jesenných mesiacov. Dobre znáša aj mrazy (-8 stupňov). Ak však mrzne, plodiny nezberáme a radšej počkáme, kým mráz pominie. Kel sa môže skladovať aj v jamách alebo v pareniskách. Hrobľovanie je menej vhodné. V skladoch sa vyžaduje teplota 0 stupňov pri vlhkosti vzduchu 85 až 95 percent. Na začiatku skladovania má byť vlhkosť nižšia, aby hlávky obschli. Kel sa môže skladovať pri dobrých podmienkach dva až štyri mesiace.
Ťažiskom využitia kelu sú polievky a prívarky. Na spestrenie jedálneho lístka sa využíva zapekaný v kombinácii s údeninami, cestovinami alebo so zemiakmi. Kel nemožno kvasiť a nedáva sa ani do surových šalátov.
Zber ružičkového kelu (Brassica oleracea L. convar. gemmifera) je takisto aktuálny od jesene. Neškodí mu ani mráz, naopak, po zmrznutí majú ružičky jemnejšiu chuť. Ružičky sa oberajú buď jednotlivo, alebo spolu so stonkou odrezanou nad hornou a spodnou ružičkou. Najmenší povolený rozmer v druhej akostnej triede je 15 milimetrov, v prvej triede 20 milimetrov. Na skladovanie sa ružičkový kel nehodí. Ružičky sa krátky čas uchovávajú v chladničke. Niektoré odrody sú veľmi odolné proti mrazu a môžu prezimovať vonku. Samostatné ružičky sa ťažko uskladňujú, pretože rýchlo žltnú. Skladujeme len prvú triedu.
Kel ružičkový ľahko vädne a kazí sa. Po zbere sa musí rýchlo schladiť na teplotu -1 stupeň prípadne na -1,5 stupňa. Treba udržiavať stálu vysokú vlhkosť vzduchu 90 až 95 percent. Cirkulácia vzduchu musí byť intenzívna. Po dlhšom uskladnení stráca čerstvosť, farbu a rozširujú sa choroby. Balením do polyetylénových fólií sa predĺži jeho uchovateľnosť až na dva mesiace. V nechladených skladoch môžeme udržať kel ružičkový pri 8 až 10 stupňoch asi týždeň. Vlhkosť vzduchu musí byť vyše 90 percent.
Ružičkový kel je z hľadiska výživnej hodnoty jednou z najhodnotnejších zelenín. Obsahuje 1600 až 2200 kJĄkg-1 využiteľnej energie, ktorá je dodávaná prevažne obsahom sacharidov (6 až 8 percent) a bielkovín (4 až 5 percent). Trhovým tovarom sú ružičky alebo hlúb s ružičkami (bez listov a koreňa, ale s vrcholovou listovou ružicou). Najčastejšie sa podávajú ružičky dusené, varené a poliate maslom alebo inou omáčkou či majonézou. Môže sa aj zapekať alebo vyprážať a je vhodnou prílohou k mäsovým jedlám.
Autor: Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.