Jedlou časťou čakanky sú jemné listy z neprerastenej ružice, odrezanej maximálne 10 milimetrov pod dolnými listami. Listy obsahujú vitamíny, minerálne látky či sacharidy. Horkú príchuť spôsobuje prítomnosť intybínu, ktorý má liečivé účinky. Priaznivo vplýva na nervovú sústavu, látkovú premenu a na trávenie.
Čakanka štrbáková si vyžaduje kypré výživné a teplé pôdy s dostatkom humusu. Dôležité je, aby bola pôda počas vegetácie dostatočne vlhká. Táto rastlina však neznáša zamokrené pôdy a priame hnojenie maštaľným hnojom. Pôdna reakcia má byť neutrálna. Čakanku štrbákovú pestujeme najmä ako následnú plodinu po skorých zeleninách.
Po zbere predplodiny pôdu zorieme, zrýľujeme a prípadne rotavátorujeme. Pri strednej zásobe živín zapracujeme priemyselné hnojivá, a to 0,5 kilogramu dusíka, 0,1 kilogramu fosforu a 0,8 kilogramu draslíka na 100 štvorcových metrov.
Čakanku štrbákovú môžeme pestovať z priamej sejby i z predpestovaných priesad. Na jesenný a zimný konzum vysievame osivo koncom júna alebo v júli priamo na pole do riadkov vzdialených od seba 0,3 - 0,4 metra. Po vytvorení štyroch listov jednotíme na vzdialenosť 0,3 metra.
Porast počas vegetácie udržiavame bez burín. Keď sa vytvára pôdny prísušok (najmä po zalievaní), povrch pôdy kypríme. V prípade sucha zavlažujeme aspoň raz týždenne. Pri nedostatku vlahy rastliny vybiehajú do kvetu a nie sú vhodné na konzum.
Pred zberom treba hlávky vybieliť. Bielenie trvá 2 až 3 týždne. Postupujeme takto: Rastliny zväzujeme lykom alebo špagátom a potom ich do polovice výšky zahrnieme zeminou. Musia byť dostatočne suché, aby pri bielení nehnili.
Čakanku štrbákovú pestovanú z letnej sejby (resp. výsadby) zberáme v októbri prípadne v novembri. Vybielené hlávky vyrezávame podľa potreby. Na štvorcovom metri sa urodia 2 až 3 kilogramy čakanky štrbákovej. Jej uskladnenie je veľmi jednoduché. Na jeseň pred príchodom mrazov vyberieme opatrne zo zeme rastliny s koreňmi a dáme ich v pivnici do piesku. Pri dobrom vetraní, priemernej teplote (má byť aspoň 2 až 5 stupňov) a dostatočnej vlhkosti vydrží čakanka až do januára.
Autor: Ing. JOZEF FÜLÖP