Adriana Trokanová (75) sa včelárstvu venuje už dvadsaťpäť rokov. Hoci so včelami začala až na penzii, dnes patrí k najvýznamnejším slovenským včelárom. Vo Vojke pri Dunaji má rozsiahle včelstvá, kde sa okrem výroby medu špecializuje najmä na chov včelích matiek a venuje sa genetike včiel.
FOTO SME - PAVOL MAJER
Ako variť s medom? Podľa Adriany Trokanovej na túto otázku každý včelár odpovie, že s medom by sa variť nemalo. Pretože keď sa zohreje na viac ako päťdesiat stupňov, stráca kvalitu. Najlepší a najzdravší je med tepelne neupravený, ktorý má však v kuchyni bohaté využitie, napríklad v rozličných nátierkach.
Napriek tomu sa med predsa len využíva aj pri varení. Hoci ho tým čiastočne znehodnotíme, dodá jedlám výbornú vôňu a špecifickú chuť.
Adriana Trokanová včelári už dvadsaťpäť rokov a med konzumuje dennodenne. Dokonca si ho obľúbil aj jej psík, ktorý je aj v štrnástich rokoch v skvelej kondícii. Rovnako ako panička, ktorej by nikto sedemdesiatpäť rokov nehádal. Tajomstvo jej dobrého zdravia sa podľa nej ukrýva v mede, ktorého zje každý deň aspoň desať lyžičiek. Ako ho má najradšej?
"Včelár používa med na chlebík, prípadne do čaju, ale vždy len vlažného, ktorý nemá viac než päťdesiat stupňov. Alebo si dá ráno nalačno lyžičku," vymenúva včelárka najzdravšie a najjednoduchšie spôsoby konzumovania medu. Zdôrazňuje však, že v studenej medovej kuchyni sa fantázii medze nekladú, takže tepelne neupravený med možno jesť aj v rôznych nátierkach z masla či tvarohu, v mliečnych koktailoch, plnkách do zákuskov, v jogurte alebo na ovsených vločkách.
Sladké recepty
Pani Adriana pozná aj množstvo receptov, kde sa s medom pečie či vyvára. Výborne sa ním dá vraj ochucovať mäso. V čínskej kuchyni sú vyhlásenými delikatesami kačka či kurča pečené v mede, a aj ona pozná skvelý recept, kde sa zmieša med, biele víno prípadne pomarančová šťava so sójovou omáčkou a zmesou sa potrie osolené kurča, ktoré sa dá upiecť. Med mu dodá úžasnú vôňu, zlatistú farbu aj delikátnu chuť.
Samozrejme, z medu sa dá v prvom rade pripraviť množstvo sladkostí. Od najjednoduchších, nepečených až po zložité medové rezy a torty.
"Výborne chutí nastrúhaná mrkva s jablkami, orieškami a medom. Stačí premiešať prípadne posypať ovsenými vločkami a máme zdravú pochúťku."
Maškrtnejším jazýčkom odporúča medové jablká.
"Do veľkých sladkých jabĺk vydlabeme v strede dieru, ktorú naplníme lyžičkou medu. Do medu môžeme vtlačiť aj zopár vlašských či lieskových orieškov. Vložíme do jenskej misy alebo na pekáč a dáme piecť do rúry, kým med neskaramelizuje. Jablká za ten čas celé presiaknu medom. Podávame ich teplé alebo studené, kto chce delikátnejšiu lahôdku, môže jablká poliať roztopenou čokoládou a na vrch dať šľahačku."
Tip pre cukrárky
Ak med nie je číry a tekutý, neznamená to, že je menej kvalitný. Niektoré druhy medov jednoducho kryštalizujú skôr. Medu však škodí, keď je vystavený na priamom slnku, neznáša vysoké teploty a musí byť uskladnený v uzavretej nádobe, lebo naberá vlhkosť.
V pravom zmysle slova však med nestarne. V pyramídach objavili v amfórach med, ktorý vydržal tritisíc rokov a stále bol jedlý. Je to preto, že obsahuje konzervačné látky, ktoré sa dajú využiť aj pri pečení. Dôkazom sú medovníky, ktoré patria k najtrvanlivejšiemu sladkému pečivu. Práve vďaka medu rýchlo neobschnú a nestvrdnú ako iné koláčiky. Med sa však môže pridať do akéhokoľvek cesta a koláč potom vydrží oveľa dlhšie čerstvý.
"Vyskúšajte pridať do kysnutého cesta lyžicu medu. Nielenže ho neuveriteľne rozvonia, ale aj cesto krásne zvláčnie. Koláč je po upečení krehký, voňavý, nevysychá a dlho zostane čerstvý."
Zázračný med
Med je podľa Adriany Trokanovej všeliek. "Zlepšuje krvný obraz, posilňuje srdce, prechodne zníži krvný tlak a rozšíri cievy, podporuje chuť do jedla, pomáha pri liečení rán a popálenín," vyratúva aspoň zopár jeho blahodarných účinkov, a preto ho jednoznačne odporúča vymeniť za cukor a používať všade tam, kde potrebujeme sladiť.
Na otázku či je zdravší med lúčny alebo lesný, odpovedá, že oba sú rovnako kvalitné. Vybrať si vraj treba podľa toho, čo nášmu organizmu chýba. Tmavý lesný či medovicový med je užitočný pre ľudí s chorobami dýchacích ciest alebo pre pacientov s chorými obličkami. Obsahuje tiež veľa železa, no je ťažšie stráviteľný a má málo bielkovín, ktoré zase obsahuje kvetový med. Ten je preto vhodný pre deti a pre pacientov po ťažkých operáciách a úrazoch. Je ľahko stráviteľný a nezaťažuje tráviacu sústavu.
Medová krásavica
Med sa dá dokonca používať namiesto žuvačky. Treba žuť včelie plásty a vosk ešte aj vyčistí zubnú sklovinu. Navyše, med na rozdiel od cukru nespôsobuje zubný kaz. Veľmi rýchlo sa vstrebáva a neostáva nalepený na krčkoch ako cukrovinky. Dokonca vraj dokáže rozrušovať zubný kameň. No a ešte jedna devíza - prospieva pleti:
"Známa kozmetická magnátka Helena Rubinstein ho jednoznačne odporúča ako recept na krásu. Ovsené vločky vraj treba zmiešať s medom a šťavou z pomaranča a túto dobrotu si dať každé ráno na raňajky. Neviem, či po tomto recepte naozaj skrásnieme, isté však je, že keď si človek dá každé ráno lyžicu medu, bude sa cítiť skvelo a plný energie."
Recepty Adriany Trokanovej
Medová majonéza
Dve nie príliš plné lyžice svetlého medu, 2 žĺtky,
2,5 dl oleja, lyžička horčice, 2 lyžice citrónovej šťavy
Med vyšľaháme so žĺtkami a potom po kvapkách pridávame olej. Keď je majonéza hustá, pridáme horčicu a citrónovú šťavu a necháme odstáť v chladničke.
Kura v medovej majonéze
300 g uvareného kuracieho mäsa bez kože, 100 g opražených mandlí, polovica menšieho zeleru, 1 sladká hrubostenná paprika, lyžička citrónovej šťavy, soľ, šalátové listy
Kuracie mäso pokrájame na kúsky, premiešame s posekanými mandľami. Uvarený zeler pokrájame na rezančeky, papriku na kocky a primiešame k mäsu. Posolíme, pridáme medovú majonézu a podľa chuti citrón, znovu premiešame a naaranžujeme na misu vystlanú šalátovými listami. Necháme aspoň hodinu stáť, aby sa chute premiešali.
Medový karfiolový šalát
Karfiol uvarený v slanej vode do polomäkka, cibuľa, 4 paradajky alebo 1 väčšie jablko, 2 lyžice medu, 1,5 dl vody, šťava z polovice citróna, bobkový list, lyžica olivového oleja, strúčik cesnaku, zopár gulôčok čierneho korenia, medová majonéza (pre druhý variant šalátu)
Vodu necháme zovrieť s olejom, čiernym korením a bobkovým listom. Necháme ju vychladnúť a do vlažnej pridáme med a citrón a miešame, kým sa med nerozpustí. Karfiol rozoberieme na ružičky a porozkladáme na šalátovú misu. Pridáme pokrájané paradajky, cibuľu a posekaný cesnak. Zalejeme medovým nálevom.
Druhý variant je, že namiesto paradajok dáme pokrájané jablká a namiesto nálevu medovú majonézu.
Perníčkové tortičky
1/2 kg hladkej múky, 200 g medu, 160 g práškového cukru, 90 g tuku, 2 vajcia, medovníkové korenie (hotovú zmes, alebo v mažiari v rovnakom pomere rozdrvíme škoricu, klinčeky, badián a aníz), 1 lyžička sódy bikarbóny
Plnka: 100 g mletých orechov, 80 g práškového cukru, vajce, polievková lyžica pudingového prášku Zlatý klas, citrónová kôra, 50 g posekaných hrozienok
Med, cukor, tuk a korenie zohrejeme, až vznikne tekutá zmes, ktorú po vychladnutí pridáme do múky zmiešanej so sódou bikarbónou a vajcami. Vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho odstáť a zatiaľ urobíme plnku - zmiešame všetky uvedené suroviny.
Cesto vyvaľkáme asi na tri-štyri milimetre a pohárikom alebo formičkou vykrajujeme kolieska. Dáme ich na plech, najlepšie potretý namiesto tuku včelím voskom, ktorý dostať u včelárov aj na trhu. Každé koliesko potrieme plnkou a položíme na ňu druhé. Vzniknuté zlepené koláčiky ukladáme dosť ďaleko od seba, lebo sa nafúknu. Pečieme do zlatista v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10 minút.