Pekári urobili z cesta topánku aj so šnúrkami

KOLÁROVO - Sviatok nového chleba oslavovali v sobotu v areáli vodného mlyna v Kolárove. Vyrástla tam pekárska ulica so stánkami s pečivom, chlebom a koláčmi, ktoré nepredávali, iba ponúkali na ochutnávku. Expozície si obzerala porota z Cechu pekárov ...

Maďarskí pekári urobili z cesta topánky na nerozoznanie od pravých


KOLÁROVO - Sviatok nového chleba oslavovali v sobotu v areáli vodného mlyna v Kolárove. Vyrástla tam pekárska ulica so stánkami s pečivom, chlebom a koláčmi, ktoré nepredávali, iba ponúkali na ochutnávku. Expozície si obzerala porota z Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska a vyberala najkrajšiu.

Maďari vystavovali z cesta skoro umelecké diela ako topánku so šnúrkami, svätoštefanskú korunu či súdok s hroznovými listami. Slovenskí pekári ukazovali výrobok, s ktorým boli na svetovej pekárskej výstave v Paríži. Z múky a vody vyrobili Tatry a hory nafarbili špenátom. Vedie k nim most z Európskej únie a na rieke pláva vodný mlyn, tiež z cesta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V stánkoch bol pestrý tovar, aký nebýva v slovenských obchodoch. "Vieme upiecť široký sortiment výrobkov, ktorý sa predáva v zahraničí, ale tiež za európske ceny. Začali sme vyrábať povedzme chlieb pre diabetikov. Pol kila stojí 62 korún. Toľko stojí aj v Nemecku, no pre našinca je drahý. Jeho výroba sa odvíja od záujmu trhu," hovorí Tibor Havetta z pekárskeho cechu.

Mnohí pekári na juhu Slovenska pečú v tradičných peciach, a tým dávajú chlebu tradičné chute. V Kolárove v nej piekli posúchy. "Voľakedy na ne dávali iba olej, soľ a rascu, dnes sa prehýbajú syrom, slaninou, niekedy i párkami," hovorí pekár Zdeno Ďuriš. Posúchy sú podľa neho najlepšie, keď sa v peci podkuruje agátovým alebo iným tvrdým drevom.

Najstarší pekári si zaspomínali na časy, keď sa piekol chlieb bez kvasníc. "Jeho základom bol kúsok usušeného chleba, z ktorého sa vo vode robil zákvas. Príprava trvala dva dni a gazdinka sa narobila s jeho miesením. Pieklo sa na dva aj na tri týždne," spomína Karol Havetta. Zo sviatku nového chleba chcú v Kolárove urobiť tradíciu. (bej)

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - JANA BEŇOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 715
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 677
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 736
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 701
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 693
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 263
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 221
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 300
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu