Maďarskí pekári urobili z cesta topánky na nerozoznanie od pravých |
KOLÁROVO - Sviatok nového chleba oslavovali v sobotu v areáli vodného mlyna v Kolárove. Vyrástla tam pekárska ulica so stánkami s pečivom, chlebom a koláčmi, ktoré nepredávali, iba ponúkali na ochutnávku. Expozície si obzerala porota z Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska a vyberala najkrajšiu.
Maďari vystavovali z cesta skoro umelecké diela ako topánku so šnúrkami, svätoštefanskú korunu či súdok s hroznovými listami. Slovenskí pekári ukazovali výrobok, s ktorým boli na svetovej pekárskej výstave v Paríži. Z múky a vody vyrobili Tatry a hory nafarbili špenátom. Vedie k nim most z Európskej únie a na rieke pláva vodný mlyn, tiež z cesta.
V stánkoch bol pestrý tovar, aký nebýva v slovenských obchodoch. "Vieme upiecť široký sortiment výrobkov, ktorý sa predáva v zahraničí, ale tiež za európske ceny. Začali sme vyrábať povedzme chlieb pre diabetikov. Pol kila stojí 62 korún. Toľko stojí aj v Nemecku, no pre našinca je drahý. Jeho výroba sa odvíja od záujmu trhu," hovorí Tibor Havetta z pekárskeho cechu.
Mnohí pekári na juhu Slovenska pečú v tradičných peciach, a tým dávajú chlebu tradičné chute. V Kolárove v nej piekli posúchy. "Voľakedy na ne dávali iba olej, soľ a rascu, dnes sa prehýbajú syrom, slaninou, niekedy i párkami," hovorí pekár Zdeno Ďuriš. Posúchy sú podľa neho najlepšie, keď sa v peci podkuruje agátovým alebo iným tvrdým drevom.
Najstarší pekári si zaspomínali na časy, keď sa piekol chlieb bez kvasníc. "Jeho základom bol kúsok usušeného chleba, z ktorého sa vo vode robil zákvas. Príprava trvala dva dni a gazdinka sa narobila s jeho miesením. Pieklo sa na dva aj na tri týždne," spomína Karol Havetta. Zo sviatku nového chleba chcú v Kolárove urobiť tradíciu. (bej)
FOTO - JANA BEŇOVÁ