Recepty Boženy Volkovej

Studená ryba


(recept indickej priateľky Veeny Dass)

500 g rybieho filé, soľ, trocha citrónového džúsu, vrecko mrazenej zeleniny (mrkva, fazuľka, zemiaky, zelený šalát)

Majonéza: tri žĺtky, trocha horčicovej múčky (možno ju nahradiť horčicou), 2 lyžičky cukru, trocha soli, štipka červenej papriky a čierneho korenia, dve lyžice bieleho octu

Zo žĺtkov, horčice a ostatných uvedených ingrediencií pripravíme v mixéri majonézu. Filé osolíme a marinujeme hodinu v citrónovom džúse. Varíme v pare. Po vychladnutí namáčame do majonézy, do ktorej sme vmiešali uvarenú a vychladnutú zeleninovú zmes. Servírujeme na podlhovastej mise, na ktorú sme rozprestreli listy zeleného šalátu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ryža so šošovicou
(recept Sarity Kakar, sekretárky na slovenskej ambasáde - jedlo, ktoré v Indii uzdravuje)

2 šálky dlhozrnnej ryže, 1 šálka žltej šošovice, 1 veľká lyžica masla, lyžička rasce, kúsok ošúpaného čerstvého zázvoru, pol lyžičky kurkumy, voda,1 šálka na kocky pokrájanej rôznej zeleniny

Ryžu a šošovicu umyjeme a spolu zmiešame. Roztopíme maslo, pridáme do neho rascu a zázvor a minútu ich opekáme. Potom pridáme kurkumu, ryžu a šošovicu, zamiešame a dolejeme vodou tak, aby voda presahovala asi 5 centimetrov nad zmes. Dusíme, kým sa všetko nerozvarí na kašu. Pred skončením pridáme zeleninu. Jedlo je vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením.

Studená melónová polievka s bazalkou a slaninkou
(recept Austrálčanky Barbary Epworthovej)

SkryťVypnúť reklamu

1 väčší, vo vnútri ešte zelený vodový melón, 2 dl čerstvej pomarančovej šťavy, 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, pol lyžičky čerstvej bazalky, 6 plátkov anglickej slaniny

Melón prekrojíme, vyčistíme od semien a dužinu rozmixujeme na kašu. Pridáme džús a jogurt a vzniknutú polievku necháme odležať v chladničke. Nakrájame bazalku, pridáme do polievky. Plátky slaniny opečieme do chrumkava tak, aby sa dala pomrviť. Ozdobíme ňou polievku a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 712
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 514
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 524
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 506
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 486
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 027
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 192
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu