Moderátorka Martina Bartošíková sa narodila v roku 1971 v Bratislave. Po absolvovaní vysokoškolského štúdia špeciálnej pedagogiky pracovala v distribučnej firme. Ako moderátorka začínala v rádiách Nitra, Nay a Okey. V televízii Markíza pracuje už osem rokov, momentálne moderuje športové správy. Má priateľa Igora, štrnásťročnú dcéru Petru a dvojročného syna Marka. FOTO SME - PAVOL MAJER
Moderátorka Martina Bartošíková vyrastala s dvomi sestrami, ktoré chodili na hotelovú akadémiu, takže k vareniu mali blízko. Martina sa k nim v kuchyni často pripojila a spoločne kuchtili. Dobre varia aj obaja rodičia, ktorí sú dnes jej hlavnými kuchárskymi poradcami.
Ich rodina vždy obedovala pri pekne prestretom stole. V sobotu mávali na obed múčne jedlá a kyslé polievky, v nedeľu zase slepačiu polievku a mäso s prílohou.
"Rodičia si dávali na stolovaní záležať. V sobotu a v nedeľu sme vždy raňajkovali aj obedovali všetci spolu. Malo to úroveň a pôsobilo to slávnostne. Dnes to vyžadujem aj od svojej rodiny."
Koláč ako novinový papier
V detstve mala Martina kamarátku, ktorá bola jej spoločníčkou pri prvých kuchárskych pokusoch. Keď mali desať rokov, rozhodli sa urobiť palacinky. "Cesto sme si pripravili podľa receptu, ale namiesto palaciniek nám vyšli dolky."
Kuchynské trapasy sa jej prihodili aj neskôr. "Jednoduchý koláč, do ktorého išlo desať vajec, som upiekla bez múky. Vyzeral ako poskladaný novinový papier, tak som ho hneď vyhodila. Mala som už dvadsať a veľmi ma nahnevalo, že sa mi nevydaril. Odvtedy som sa ho už upiecť nepokúsila."
Nemá odvahu ani na kysnutý koláč. "Ku kysnutému cestu mám nejaké predsudky. Ale raz sa do toho určite pustím. Kuchyňa našich starých mám z každodenného varenia takmer vymizla. My už asi nikdy nebudeme vedieť pripraviť také chutné buchty na pare alebo posúchy, ako robili ony. Časovo výhodnejšie totiž je kúpiť si ich hotové."
Domáca strava musí byť
Hoci Martina Bartošíková popri materskej chodí aj do práce, potrpí si na domácu stravu. "Varím každý deň, alebo aspoň každý druhý. Robím jedlá, ktoré chutia partnerovi, deťom aj mne. Máme radi polievky, najradšej fazuľovú, hrachovú a slepačiu. Najčastejšie robím kuracie prsia na rôzne spôsoby alebo sviečkovú z panenky podľa otcovho receptu. Môj partner tvrdí, že je to najlepšia sviečková na svete." Občas pripraví aj niečo z bravčového mäsa, vyprážané jedlá vôbec nerobí. Jej deti milujú palacinky. "Dvojročný Marko už presne vie, čo na palacinky potrebujeme a v ktorých nádobách ich pripravujem. Nachystá mi vajíčka, múku, cukor a dokonca aj panvicu."
Má rada čokoládu
Martina má rada pikantné jedlá, zeleninové a ovocné šaláty, z príloh ryžu, zemiaky a cestoviny. Ako dieťa nevedela prísť na chuť syrom a paradajkám, dnes ich však miluje. V lete obľubuje ovocné koktaily, ktoré sa pripravujú veľmi jednoducho - ovocie rozmixuje s plnotučným mliekom, bielym jogurtom a vanilkovým cukrom. Najradšej má jahodový. "Sladkosti mám rada, najmä čokoládu, nerobím však zákusky s maslovou plnkou. Ak sa rozhodnem upiecť niečo sladké, je to bábovka, perník, bublanina alebo štrúdľa, je to zdravšie ako krémové koláče. Príprava je rýchla a takéto sladkosti sa mi zdajú byť ľahšie stráviteľné. Najmä v letných mesiacoch."
Morské živočíchy nemusí
V jej jedálnom lístku nechýbajú ryby - okrem lososa, ktorý jej nechutí. Na dovolenkách rada skúša miestne jedlá, nepotrpí si však na morské živočíchy. "Ochutnala som ich, ale vôbec mi nesadla tá sladkohorká príchuť." Najradšej má taliansku, španielsku a grécku kuchyňu. "Tie majú v ponuke jedlá, ktoré mi chutia najviac - cestoviny, pikantné jedlá, zeleninu a kuracie mäso."
Martina Bartošíková býva v rodinnom dome. V lete s rodinou a priateľmi rada v záhrade opeká a griluje. Najčastejšie napácované kuracie mäso, ku ktorému podáva zeleninu a pečivo. Grilujú aj pstruhy či párky obalené v šunke. "Nikdy však neopekáme slaninu a špekáčiky. Mala som problémy so žalúdkom, takže ťažkými jedlami si ho už nechcem zaťažovať."
Diéty na tisíc spôsobov
Hoci moderátorka veľké problémy s váhou nemá, pozná vraj tisíc rôznych spôsobov na chudnutie. "Diéty sú moja slabosť. Poznám veľmi veľa receptov na chudnutie, ale chýba mi výdrž. Začnem s diétou a vydržím dva, tri dni." Trochu pribrala ešte po pôrode syna a odvtedy si udržiava takmer rovnakú váhu. Ak aj nejaké kilo naberie, je to väčšinou v zime. Hoci lyžuje, pohybu vtedy až tak veľa nemá.
Recepty Martiny Bartošíkovej
Tvarohový koláč s ovocím
1 lístkové cesto, ovocie (podľa chuti), 2 kocky tvarohu, 4 žĺtky, 1 vanilka, 15 dkg práškového cukru, 1 zlatý klas, 1 dcl mlieka
Lístkové cesto rozvaľkáme, dáme do vymúčeného plechu a poukladáme naň ovocie. Plnku pripravíme z rozmixovaného tvarohu so žĺtkami, vanilkou, práškovým cukrom, zlatým klasom a mliekom. Nalejeme na plech a pečieme 20 - 30 minút. Z bielkov a 5 dkg cukru vyšľaháme sneh. Počas šľahania pridáme 4 polievkové lyžice studenej vody po kvapkách. Sneh rozotrieme na upečený koláč a dáme na 5 minút zapiecť do rúry.
Ryžový nákyp s marhuľami
150 g guľatej ryže, 2 dcl mlieka, 40 g masla, 80 g krupicového cukru, 1 žĺtok, 2 bielky, 1 lyžička škoricového cukru, 1/2 pohára sterilizovaných marhúľ
Ryžu prepláchneme horúcou vodou. Necháme ju stiecť. Vložíme do vhodného kastróla s hrubým dnom a zalejeme 1 dcl vody. Privedieme do varu. Postupne za stáleho miešania pridávame mlieko, až uvaríme hustú kašu. Nádobu na zapekanie vymastíme maslom. Ostatné maslo vymiešame s polovicou cukru a žĺtkom do peny. Vmiešame vychladnutú ryžovú kašu a škoricový cukor. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Z bielkov a ostatného cukru vyšľaháme tuhý sneh. Zmiešame ryžovú hmotu so snehom. Polovicu ryžovej hmoty navrstvíme do pekáča a poukladáme na ňu marhule. Zalejeme druhou polovicou hmoty. Pomaly pečieme asi 25 minút.
Nakladané mäso
500 g kuracích pŕs, olej, zemiaky, 1 cibuľa, kyslá smotana (môže byť aj smotana na šľahanie), soľ, mleté čierne korenie
Kuracie prsia naklepeme, osolíme a okoreníme. Opečieme ich na panvici z oboch strán s menším množstvom oleja. Do vymastenej misy poukladáme ošúpané zemiaky pokrájané na kolieska. Na to poukladáme cibuľu, tiež nakrájanú na kolieska. Navrch mäso a opäť cibuľu a opäť zemiaky. Všetko zalejeme kyslou smotanou a dáme piecť na 40 minút.