FOTO - ARCHÍV
Speváčka Martina síce sebakriticky tvrdí, že nevie variť tak dobre ako jej mama, ale v kuchyni ju to celkom baví. Aj keď neuvarí všetko, má recepty, ktoré si sama dotvorila. Napríklad valentínsku špecialitu. Je to paprikáš, no namiesto kuracieho mäsa ho robí zo šampiňónov a najmä z kuracích sŕdc. Je vraj oveľa lepší než paprikáš podľa klasického receptu.Varenie začalo Martinu baviť len pred pár rokmi, predtým sa kuchyni úspešne vyhýbala.
"Ešte tak palacinky a nejaké drobnosti, ktoré skúša väčšina detí, som zvládla, ale inak som sa do kuchyne chodila len najesť. Teraz však odkukávam, ako mama varí, zaujímam sa o jej recepty."
Ako každý začiatočník, aj ona má už za sebou niekoľko kuchynských katastrof.
"Napríklad som dala piecť kura, ktoré som zabudla posoliť, čo sa už dodatočne nedá, takže sa to vôbec nedalo jesť. Možno práve preto som si potom obľúbila kurča pečené na soli. Je to veľmi jednoduchý a vynikajúci recept, jedno z prvých jedál, ktoré som sa naučila variť."
Špenátová delikatesa
Dnes už vie Martina pripraviť kurča na množstvo spôsobov. Veľmi rada vymýšľa aj rozličné omáčky na cestoviny.
"Napríklad som zistila, že v syrových omáčkach sú výborné špenátové listy. V záhrade natrhám čerstvý špenát, na pár sekúnd ho hodím do vriacej vody, aby nebol celkom surový, ale ani rozvarený, a vmiešam ho do roztopeného syra. Je to vynikajúce."
Hoci varenie Martinu baví, v kuchyni nie je každý deň. V domácnosti ich je viac gazdiniek, takže nedeľný obed necháva radšej na mamu.
"Pretože ozajstná nedeľná polievka a rezne, to musí byť od mamičky. No inokedy sa na varenie teším. Musím mať len čas, pripraviť si všetky suroviny a už vyváram."
Diéta - čo je to?
Martina patrí k šťastným ženám, ktoré majú výborné spaľovanie, takže sa nemusí trápiť s diétami.
"Mám stabilnú váhu, iba raz, netuším ako, sa mi podarilo pribrať tri kilá. Chcela som s tým niečo spraviť, začala som menej jesť, selektovala som potraviny, no nemalo to žiaden efekt. A keď som sa už vzdala, veď tri kilá nie sú tak veľa a nevyzerá to až tak zle, vtedy som ich dala dolu - a tiež netuším ako."
Niečo však predsa len urobila, aby menej zaťažovala organizmus.
"Vymenila som normálny cukor za fruktózu. Nie je v tom chuťový rozdiel, dokonca je to možno o trošku lepšie, no najmä je to zdravé."
Hladní muzikanti
Jediné, čo Martina dodržiava, je - neprejedať sa pred koncertom.
"Spevák sa nesmie najesť dosýta. Veď sa aj hovorí - hladný muzikant, dobrý muzikant. Je to pravda. Najedený hudobník hrá pomalšie, nejde z toho tá pravá energia. Ale na druhej strane, ani mu nemôže škŕkať v bruchu. Nie je to síce počuť, lebo bicie to prekryjú, ale v každom prípade máte nepríjemný pocit. A keď je niečo fyziologicky v neporiadku, nedá sa poriadne sústrediť ani na spev."
Keďže Martinine vystúpenia s kapelou trvajú dosť dlho a neskoro do noci, zvykne s muzikantmi jedávať na etapy.
"Po koncerte je pre mňa na jedlo už neskoro, preto radšej zjem niečo ľahšie medzi vystúpením. Som veľmi rada, keď je na recepciách veľa ovocia, lebo mojou najobľúbenejšou kombináciou je mäso a ovocie. Nič iné by som nepotrebovala, na tom vyžijem. Niežeby som držala delenú stravu, ale k mäsu prílohu nepotrebujem."
V reštauráciách radšej domácku stravu
Na koncertných šnúrach sa kapela stravuje v reštauráciách.
"Väčšinou však ponúkajú veľmi podobné jedlá. Preto už nechodíme na vyprážané minútky, ale vyberáme si krčmy, kde varia perkelt, sviečkovú, guláše. Nemusí to byť drahá krčma, ale dobrý kuchár, ktorý vie uvariť domácku stravu. Máme už vytipovaných zopár takýchto podnikov. Napríklad na východe pri dedine Figa je motorest, ktorý má vynikajúcu povesť. Síce tam ponúkajú len asi desať jedál, ale je istota, že sa tam najeme vynikajúco."
Kuchárka muzikantov
Keďže Martina bola skoro vždy jedinou ženou v kapele (až teraz vo svojom samostatnom projekte pribrala flautistku), občas chlapcom z kapely aj vyvára.
"Nerobím to často, ale keď je celodenná skúška, radšej niečo prinesiem. Keby si každý odskakoval najesť sa individuálne, trvalo by to dlho a nič by sme neurobili."
Na túto príležitosť sa jej veľmi osvedčili napríklad špenátové halušky so syrovou omáčkou.
"Netreba žiadne kusy mäsa a chlapi sa z toho najedia. No chutí im aj najjednoduchšia rascová polievka, aká sa dáva malým deťom. S rozšľahaným vajíčkom. Do tej sú úplne zbláznení."
Martinine recepty
Valentínsky paprikáš
Kuracie srdcia, šampiňóny, cibuľa, soľ, olej,mletá červená paprika, korenie, mlieko, smotana, hladká múka
Srdcia uvaríme v osolenej vode. Potom z nich odstránime tukové a žilové zvyšky a pokrájame ich na kúsky. Na oleji speníme cibuľu, pridáme srdcia, nakrájané šampiňóny a podusíme. Dochutíme paprikou, korením podľa chuti a zahustíme zátrepkou z mlieka, smotany a hladkej múky. Podávame s haluškami.
Špenátové halušky
Hrubá múka, čerstvý špenát, syry podľa vlastného výberu (Niva, Bambino), cibuľa, olej, šunka, šľahačka alebo smotana, soľ
Čerstvý špenát uvaríme v slanej vode a vmiešame ho do hrubej múky. Vodu pridávať netreba. Vypracujeme cesto, z ktorého uvaríme halušky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nasekanú šunku, syr a šľahačku alebo smotanu prípadne oboje. Keď sa syr rozpustí, omáčka je hotová. Môžeme ju ešte dochutiť zvyšnými špenátovými listami. Polejeme ňou halušky a hneď podávame.
MARTINA - vyštudovala Fakultu masmediálnej komunikácie v Trnave a Fakultu manažmentu v Bratislave. Momentálne je na doktorandskom štúdiu a učí na vysokej škole. Spevu sa profesionálne venuje od šestnástich rokov. V speváckom zbore spievala už od detstva. Jej prvou kapelou bola Lobby, s ktorou spievala päť rokov a vydali štyri cédečká. Potom prešla do Starmánie. Nedávno vydala svoje prvé sólové cédečko Martina, kde je trinásť pesničiek vrátane duetu s Robom Grigorovom.