Typická berlínska pochúťka currywurst, teda grilovaná klobása poliata kečupom a posypaná karí korením, bude mať v Berlíne vlastné múzeum. Na ploche 1500 metrov štvorcových by mala do marca budúceho roka vzniknúť multimediálna expozícia venovaná výlučne tomuto pôvodne jedlu chudobných, z ktorého sa časom stala typická berlínska špecialita. Nemci zjedia ročne 70 miliónov týchto grilovaných klobás a currywurst je zároveň akýmsi symbolom Berlína. Má ho rád napríklad nemecký kancelár Gerhard Schröder a svetoznámy nemecký módny návrhár Wolfgang Joop podával túto obdobu párku v rožku na oslave svojich šesťdesiatin. Múzeum má stáť priamo v centre Berlína a má byť financované zo súkromných zdrojov. "Podobne ako v kolínskom múzeu čokolády, aj tu budeme ukazovať celý postup výroby currywurstu," povedala riaditeľka budúceho múzea Birgit Brelohová.
Špecialitu vraj v roku 1949 vymyslela Herta Heuwerová, keď sa jej manželovi po návrate z amerického vojnového zajatia zažiadalo jedlo, ktoré bolo vtedy v Berlíne neobvyklé - grilované rebierka. Manželka sa vynašla a namiesto nich mu ponúkla nakrájanú klobásu s kečupom a spústou karí korenia.