Mastné mäso jedli rukami, ktoré si bolo treba umyť v medenej miske. Priniesla ju dievčina v stredovekých šatách. FOTO SME - JANA BEŇOVÁ |
Družina Tovarišstva bojových umení z Bratislavy podávala na stôl jedlá podľa ranostredovekých receptov. "Dostanú kura, bravčové mäso, rybu a napokon pečené buchty," povedal Peter Turenič vo veľkomoravskom odeve.
"V stredoveku malo mäso výraznú chuť bylín. Používali vo veľkom množstve majoránku, bazalku, materinu dúšku a cesnak. Jedli mastnejšie jedlá ako my, nedbali na zdravú výživu. Pripravili sme podľa ich receptu pečené bravčové koleno," povedal kuchár Miroslav Papay.
Bohatí mali na takýchto hostinách divinu a hovädzie mäso, pospolitý ľud zasa bravčové. Namiesto zemiakov mali chlieb, namiesto piva medovinu.
"Takúto hostinu organizovalo knieža zvyčajne pre verných dvoranov a širokú bojovú družinu. Keď sa zásoby minuli, išli do boja získať novú korisť," povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Alexander Ruttkay.
(bej)