Zemolez patrí u nás medzi nové atraktívne druhy skoro dozrievajúceho ovocia. Jeho plody obsahujú cenné výživné látky, napríklad vitamín C, karoténoidy, vitamíny skupiny B, pektín či triesloviny. Zrelé plody sú vhodné na priamy konzum, výborné sú s jogurtom, ale spracúvajú sa aj na šťavy, džemy, marmelády či kompóty.
Zemolez s tvarohovým krémom
250 gramov plodov zemolezu, 200 gramov jemného tvarohu, 250 mililitrov plnotučného mlieka, 1/2 balenia vanilkového pudingu, žĺtok, 2 lyžice cukru a šľahačku.
Z mlieka, pudingu, cukru a žĺtka pripravíme krém. Tvaroh vymiešame a všľaháme doň krém. Do širokých pohárov alebo mištičiek potom vrstvíme zemolez a krém. Povrch ozdobíme šľahačkou a jednotlivými plodmi. Krém podávame vychladnutý s piškótami.
Šťava zo zemolezu
Šťavu pripravíme z kilogramu plodov a 900 gramov kryštálového cukru. Umyté a odkvapkané plody necháme stáť aspoň 24 hodín. Potom ich zmiešame s cukrom, prepasírujeme a povaríme. Po scedení ich plníme do fliaš a sterilizujeme 10 minút pri teplote 90 stupňov.
(lov)