Domáce spracovanie zemolezu

Zemolez patrí u nás medzi nové atraktívne druhy skoro dozrievajúceho ovocia. Jeho plody obsahujú cenné výživné látky, napríklad vitamín C, karoténoidy, vitamíny skupiny B, pektín či triesloviny. Zrelé plody sú vhodné na priamy konzum, výborné sú s ...

Zemolez patrí u nás medzi nové atraktívne druhy skoro dozrievajúceho ovocia. Jeho plody obsahujú cenné výživné látky, napríklad vitamín C, karoténoidy, vitamíny skupiny B, pektín či triesloviny. Zrelé plody sú vhodné na priamy konzum, výborné sú s jogurtom, ale spracúvajú sa aj na šťavy, džemy, marmelády či kompóty.

Zemolez s tvarohovým krémom

250 gramov plodov zemolezu, 200 gramov jemného tvarohu, 250 mililitrov plnotučného mlieka, 1/2 balenia vanilkového pudingu, žĺtok, 2 lyžice cukru a šľahačku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z mlieka, pudingu, cukru a žĺtka pripravíme krém. Tvaroh vymiešame a všľaháme doň krém. Do širokých pohárov alebo mištičiek potom vrstvíme zemolez a krém. Povrch ozdobíme šľahačkou a jednotlivými plodmi. Krém podávame vychladnutý s piškótami.

Šťava zo zemolezu

Šťavu pripravíme z kilogramu plodov a 900 gramov kryštálového cukru. Umyté a odkvapkané plody necháme stáť aspoň 24 hodín. Potom ich zmiešame s cukrom, prepasírujeme a povaríme. Po scedení ich plníme do fliaš a sterilizujeme 10 minút pri teplote 90 stupňov.

(lov)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 703
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 492
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 509
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 492
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 504
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 013
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 181
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu